października 11, 2016

Zupa serowo - cebulowa.




 Jednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś z 3 lata temu. Zawsze sądziłam, że będzie taka mega cebulowa w smaku, w złym słowa tego znaczeniu. Kiedy ją zrobiłam, okazała się taka delikatna, wytrawna, smaczna i kremowa, że od razu pojawiła się na liście ulubionych zup. I tak robią ją dość często w okresie jesienno-zimowym. Cudownie rozgrzewa i wybornie smakuje. Dodatek dobrej jakości francuskiego sera, dodatkowo nada jej charakteru, zaostrzy smak i sprawi, że będzie jeszcze bardziej sycąca. Sprawi też, że będzie bardziej kremowa i gładka.
 W ramach serii przepisów na Tydzień Francuskiej Kuchni wraz ze sklepem Lidl, zapraszam Was na przepyszną zupę. Sprawdźcie sami!





SKŁADNIKI na 2 porcje:

- 5 dużych cebuli szalotek
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz biały
- 350 ml wody
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina (możesz też przygotować na cydrze, jest bardziej słodkawa)
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 sera Chabert Tomme de Savoie (bez skórki), dostępny w sklepie Lidl 
- 2 pajdy dobrego pieczywa, np. bagietka pszenna lub domowy chleb



W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Szalotki obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek obierz i zgnieć nożem. 
Cebulę i czosnek, podsmażaj na tłuszczu. Nie możesz ich przypalić, więc robimy to na małym ogniu, cebula ma się bardziej zeszklić. Co chwilę mieszaj zawartość w garnku. Po około 8 do 10 minut, całość podlej winem i dodaj miód. Dalej gotuj, tak aby cały alkohol odparował, a sosie pozostał aromat. Dodajemy ser i wodę. Doprawiamy sola i białym pieprzem. Gotujemy około 10 minut. zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zagotowujemy.
Pajdę chleba smarujemy obficie oliwą z oliwek, na suchej patelni rumienimy jedną stronę, obracamy układamy gruby plaster sera i rumienimy drugą stronę, w tym czasie ser ładnie się nam rozpuści. Możecie też grzanki zrobić w piekarniku bądź na grillu w mikrofali.
Można też zupę przelać do dużych kokilek, na wierzch ułożyć pajdę chleba posypać serem i zapiekać w piekarniku. Mi najwygodniej jest wykonać to jednak na patelni.
Zupę podajemy gorącą z pajdą z roztopionym serem.
Pycha!

Jeśli lubisz łagodniejsze sery, możesz wybrać inny z bogatej oferty serów francuskich dostępnych teraz w sklepach LIDL
Tu możesz zapoznać się z całym asortymentem. Jest w czym wybierać, polecam Wam serdecznie ;-)


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Co prawda ser i cebula to nie jest moje ulubione połączenie, ale Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję. Jest pyszna😃 Wiesz o dziwo w zupie cebulowej nie czuć cebuli, może spróbujesz?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI