sierpnia 18, 2016

Sałatka z brokułem i makaronem






Zapowiedziana seria przepisów na sałatki trwa w najlepsze! Dzięki paczce od producenta marki Lubella, całkiem spora część tych przepisów będzie z makaronami. Z wielu powodów, m.in. dlatego, że często nie tylko my kobiety, ale też panowie, zabieramy sałatki ze sobą do pracy w formie lunchboxów, raczej nikt z nas nie wyciąga dań, którymi mógłby się np. niechcący pochlapać i zabrudzić, po drugie dania z makaronem są sycące, dzieki czemu podczas zazwyczaj krótkiej przerwy w pracy, możemy spożyć posiłek, który da nam energię na resztę dnia. Sałatki z makaronem to też jedne z ulubionych dań dzieci, w każdej sałatce staram "przemycić" trochę zdrowia w postaci świeżych ziół które nadają aromatu i smaku sałatce, ale też są cennym źródłem witamin, nie możemy zapominać o odpowiedniej podaży białka w posiłku i zdrowego tłuszczu. 
Pełnowartościowe białko pełni dzisiaj wędzony pstrąg tęczowy i dodatkowo ser feta. Tłuszcz w sałatce, zwykle dla kobiet to trudny temat, bo chciałybyśmy go unikać, co nie do końca jest dobrym rozwiązaniem, pamiętajcie, że tłuszcze odgrywają istotną rolę w gospodarce hormonalnej kobiet i powinny pojawiać się w naszej diecie. Oczywiście mam na myśli zdrowe tłuszcze takie jak tłuszcz zawarty w awokado, rybach czy oliwa z oliwek, ale też dobrym źródłem tego makroskładnika będą orzechy i pestki roślin oleistych. 
Dzisiaj robię po raz kolejny, ukłon w stronę Pań i proponuję sałatkę dość lekką w formie, użyłam dlatego zdrowszej formy makaronu, żytniego i postawiłam na rybę zamiast mięsa. Całość jest podana z dużą ilością zielonych warzyw- podobno zielony to najlepszy kolor, który poprawia nastrój, myślę, że do zabrania ze sobą do pracy- idealne połączenie. Sos koperkowo- limonkowy smakuje obłędnie i bardzo fajnie odświeża sałatkę, nadając jej lekko cytrusowego aromatu, który jest wręcz pożądany w przypadku użycia ryb.
Serdecznie Wam polecam!






SKŁADNIKI dla 2 osób:

- 2 porcje makaronu żytniego Lubella
- 1/4 opakowania sera feta
- 1/2 awokado
- 100 g wędzonego pstrąga łososiowego
- 1 zielony ogórek
- 1/6 czerwonej cebuli
- 1/2 małego brokuła

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
Brokuła myjemy, gotujemy przez 12 min w lekko osolonej wodzie. Dobrze odcedzamy na durszlaku.
Awokado, ogórka, ser feta i cebulę, kroimy na mniejsze kawałeczki w dowolnym kształcie.
Wędzoną rybę porcjujemy na mniejsze plasterki.



SOS DO SAŁATKI KOPERKOWO- LIMONKOWY:

- 1/4 pęczka koperku
- 1/2 limonki
- 6 łyżek wody
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka miodu wysokiej jakości
- 1 łyżeczka angielskiej musztardy z curry

W/w składniki miksujemy blenderem na gładką masę.
 Sos można przechowywać w lodówce do 3 dni.



Wszystkie składniki umieszczamy w większej salaterce, bądź porcjujemy na talerze, polewamy obficie sosem i gotowe! Sałatkę można przechowywać w lodówce przez 1 dobę.
Smacznego!


Drodzy Czytelnicy jeśli chcielibyście abym przygotowała jakąś konkretną sałatkę, bądź z użyciem konkretnego składnika, na którego nie macie pomysłu, bądź dotychczasowe wersje Wam się znudziły, to koniecznie dajcie znać w komentarzach. A ja spróbuje sprostać Waszym wyzwaniom ;-)))

Myślę, że seria sałatkowa przypadnie Wam do gustu ;-)))

Smacznego!

Pięknego dnia!

Jeśli podobał Ci się przepis udostępnij na swoim Facebooku lub Insta!

Dziękuję ;-)))

4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI