lipca 30, 2016

Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza!






Zupa rybna! 

O tak! To był smak, który z mną chodził! W naszym kraju dość mało popularna, no chyba że na Pojezierzu Mazurskim czy nad morzem, ale w moich regionach skąd pochodzę, przez całe dzieciństwo jadłam kilka razy zupę rybną i była ona przyrządzana tak, że smakowała bardziej jak rosół z ryby, była bardzo wodnista ale esencjonalna, ale to nie był smak, który dziecku odpowiadał, lubiłam w niej tylko pulpeciki z ryby. Potem długie lata, nigdzie nie spotkałam się tą zupą, aż do pierwszego wyjazdu, już w życiu dorosłym, a nie z mamą i tatą  heheh nad morze. To tam próbowałam pierwszych zup rybnych, potem wszystkich możliwych zup chińskich, wietnamskich itp, z udziałem ryb i owoców morza, aż po sięganie do kuchni śródziemnomorskiej a na skandynawskiej kończąc. Zupa rybna to idealny obiad na lato, ale również bardzo fajny pomysł na rozgrzewającą zupę rybną zimą. Przepisów na zupę rybną jest też bezliku. Ale dzisiaj chciałam podzielić się z Wami, jedną z moich ulubionych zup rybnych, jest bardzo deliaktna w smaku, lekka, pikantna za razem, ma posmak cytrynowy, ma świeże zioła i duże kawałki ryb. Jest przepyszna, jedno mogę obiecać na jednej porcji nie poprzestaniecie ;-))). Ta zupa jest uzależniająca hehehe.
Zresztą musicie zrobić i się przekonać innej rady nie mam ;-))))





 SKŁADNIKI dla 4 osób:

- 2 spore filety z łososia norweskiego
- kilka małży nowozelandzkich (jeśli nie masz możesz pominąć ten składnik)
- 3 jędrne marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1/3 pęczka kolendry
- 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku
- 8 szt młodych ziemniaków
- 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości
- 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 opakowanie śmietany 18%
- sól
- ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata)




WYKONANIE:

- marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno
- filet z łososia myjemy pod wodą, dokładnie obieramy z łusek, wszystkich ości, nie możesz przegapić żadnej, więc wykonaj to dokładnie
- marchewkę kroimy w drobną kostkę
- ziemniaki w ćwiartki bądź ósemki, jeśli są większe
- w dużym garnku na oliwie, podsmażamy czosnek, marchewkę i ziemniaki, przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy około litrem wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła- oprócz szczypiorku. Pieprz cytrynowy nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny.
Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną w spore kawałki rybę i małże z muszlami. Ja staram się aby kawałek ryby mieścił spokojnie się na łyżce stołowej, dzięki czemu, zupę łatwiej się je a ryba nie rozpadnie się w zupie. Ryba spokojnie dojdzie w prawie gorącej zupie przez około 4 do 6 minut. W tym czasie do śmietany dodaj łyżkę gorącej zupy wymieszaj w kubku i dodaj do zupy. Dzięki temu zabiegowi, śmietana się nie rozwarstwi. Całość powinna się delikatnie zagotować i jest już gotowa!
Zupę podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Możecie też podać kawałek chleba i dodatkową porcję śmietany.

Gotowe! Pyszota ;-))))

Życzę Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Zupa bardzo fajna - lubię ryby w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, jakoś nie miałam jeszcze odwagi na zupę rybną :D Szkoda tylko, że ceny łososia idą w górę :(

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI