Letnia, lekka i zielona sałatka na obiad na ciepłym powietrzu, idealna na lekką kolację, bądź na spotkanie przy grillu. Sałatka jest chrupiąca, sycąca i bardzo aromatyczna, podana z jajkiem na miękko, czyli to co szparagi lubią najbardziej.
Zapraszam serdecznie!
SKŁADNIKI:
-1/3 pęczka zielonych szparagów
- pomidor malinowy
- 2-3 rzodkiewki
- oliwki czarne i zielone
- bazylia świeża
- jajko ugotowane na miękko
- oliwa z oliwek, czosnek w płatkach, chili, sól
- papryczka padron
Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce.
Na patelni na oliwie, podsmaż przez 3-4 minuty szparagi z czosnkiem i chili
Pomidora, rzodkiewki i oliwki pokrój w kostkę lub plasterki.
Całość wymieszaj, polej gorącą oliwą z oliwek z patelni. Na wierzch dodaj jajko.
Smacznego!
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
UsuńJakie cudnie płynące jajo. :D Uwielbiam takie, a tak rzadko wychodzą mi idealnie. :(
OdpowiedzUsuńdziękuję, ja robię dość często i już opanowałam ;-)
Usuń