Dietetyczne ciastka z płatków gryczanych i owsianych!
Dobra i zdrowsza alternatywa dla tych co na diecie ;-)
Po więcej FIT przepisów zajrzyj do zakładki DIETA na blogu, po prawej stronie!
SKŁADNIKI NA DIETETYCZNE CIASTECZKA GRYCZANE:
- 250 g płatków gryczanych
- 100 g płatków owsianych górskich
- 100 g mąki owsianej
- 50 g mąki gryczanej
- 150 g schłodonego oleju kokosowego
- 60 -70 ml ciepłego mleka
- 3 schłodzone żółtka
- 1 białko
- stewia (ewentualnie 3 duże łyżki miodu)
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym lub kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Płatki gryczane zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 20 minut. Schłodź w lodówce przez 20 minut.
Mąkę owsianą i gryczaną połącz z proszkiem do pieczenia, wsyp do dużej miski, dodaj proszek budyniowy, płatki owsiane i namoczone płatki gryczane. Wymieszaj, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć ciasto (gdyby było zbyt suche dodaj łyżkę jogurtu lub mleka).
Z ciasta formuj kulki i rozgniataj w dłoniach, układaj na papierze do pieczenia.
Czas pieczenia: 25- 30 minut.
temp.:170 stopni C, grzanie; dół + termoobieg
Ciasteczka studzimy całkowicie. Potem można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze w chłodnym miejscu do 2 tygodni.
Smacznego!
Zapraszam na Instagrama po więcej zdjęć i inspiracji!
Do zobaczenia!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń