Ciasto z truskawkami, zaryzykuje ale pewnie się nie pomylę, jest w każdym domu, w różnej postaci i pewnie o wielu smakach. Ja dzisiaj proponuje Wam przełamać troszkę tradycję i spróbować ciasta z truskawkami z mąki gryczanej i z bezą kokosową. Ciasto ma ciekawy i niepowtarzalny smak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego.
Dlatego zachęcam serdecznie!
SKŁADNIKI:
- 6 łyżek oleju kokosowego (ewentualnie masła)
- 1 jajko + 1 żółtko
- 80 ml mleka
- 180 g mąki gryczanej + 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym
- 120 g cukru (bądź użyj słodzika np. stewii )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 -16 dużych truskawek
WYKONANIE:
Olej, mleko i jajka połącz za pomocą trzepaczki z mąką i proszkiem do pieczenia. Cukier zmiel na cukier puder i dodaj do masy.
Formę wysmaruj olejem i wylej masę. Ułóż truskawki wstaw do pieca na 35 minut 170 stopni C. (grzanie dół + termoobieg).
BEZA:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru pudru płaskie
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Ubij białka na sztywną pianę dodaj cukier i dalej ubijaj na wysokich obrotach, dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj delikatnie masę.
Po upływie 35 minut od pieczenia ciasta otwórz piekarnik i wyłóż na ciasto pianę. Piecz kolejne 15 minut w temp 155-160 stopni C, z termoobiegiem.
Ciasto po całkowitym wystudzeniu, udekoruj truskawkami ;-)
Życzę Ci smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń