Lubicie kaszę? Macie swoją ulubioną? Kiedyś, w wieku nastoletnim, nie lubiłam kaszy i bardzo rzadko ją jadłam. Wolałam ryż lub ziemniaki. Od jakichś 10 lat, kasza wiedzie prym na moim stole, być może jest to spowodowane tym, że sama ją przyrządzam tak jak lubię. Z kaszy można wyczarować nie tylko zdrowe ale obłędnie pyszne dania. Najczęściej wybieram kaszę jaglaną, ale też dość często sięgam po jęczmienną, pęczak, pszenną czy gryczaną. Zazwyczaj przygotowuję, ją jako danie jednogarnkowe, z wielu powodu, robi się obiad praktycznie sam, mało zmywania i sprzątania hehehe. Dzisiaj zapraszam Was na przygotowanie, pysznego pęczaka z bakłażanem, soczewicą, botwinką i zieleniną. Danie jest dość wytrawne w smaku, przygotowane na bazie cydru, z papryczką chili, czosnkiem i oliwią przywiezioną przez mamuśkę z Grecji. Pyszności!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
PORCJA DLA 4 OSÓB:
- 300 g pęczaku
- 1 duży bakłażan, lub dwa mniejsze
- czosnek 4-5 ząbków
- botwinka od 2 buraczków
- puszka soczewicy konserwowej
- papryczka chili
- pomidory malinowe - 3 szt
- natka pietruszki
- koperek świeży
- świeża kolendra
- 2 lampki cydru
- oliwa z oliwek wysokiej jakości
Rozgrzej woka, wlej oliwę z oliwek około 5 łyżek, dodaj posiekany czosnek, chili i pokrojonego w kostkę bakłażana, pomidory i botwinkę, zacznij mieszać w woku, tak aby wszystkie produkty ładnie się podsmażyły. Dodaj cydr i kaszę pęczak, poczekaj aż cały alkohol odparuje. Przykryj pokrywką, co około 4-6 minuty mieszaj potrawę i podlewaj 150 ml wody. Pod koniec gotowania dodaj soczewicę.
Kaszę gotujemy aż do miękkości około 25 minut. Wchłonie ona cały płyn. Doprawiamy solą i w/w ziołami świeżymi drobno posiekanymi. Ja dodałam w największej ilości kolendrę bo ponad pół pęczka i po 1/3 pęczka natki pietruszki i koperku.
Całość podajemy póki gorące.
Smacznego!
Zapraszam na Fanpage Smykwkuchni na Facebooku i na Instagrama, po zdecydowanie większą ilość zdjęć różnych potraw. Do zobaczenia!
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie
OdpowiedzUsuń