października 30, 2015

Makaron ze szpinakiem po włosku!






Obiad po włosku?!
Makaron, a raczej powinnam powiedzieć pasta (bo makaron prosto z Włoch), w pysznym sosie na bazie białego wina i ricotty, z świeżym szpinakiem, orzechami laskowymi i parmezanem!
Nie pamiętam już kiedy ostatnio jadłam makaron, raczej się go wystrzegam, z wiadomych przyczyn- ma zbyt dużo kalorii, ale od czasu do czasu możemy sobie na niego pozwolić. Jeśli już go przygotowuję to bardzo często inspiracji szukam w kuchni włoskiej. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis a jakże wytrawny i smaczny!

Zapraszam do wspólnego gotowania!





SKŁADNIKI:

- makaron włoski (ja użyłam pasty o kształcie muszelek)
- świeży szpinak 5 garści liści
- 2 ząbki czosnku
- 1 -2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub laskowych marki Oleofarm (http://olejeswiata.pl/oleje/)
- 1 łyżka masła
- orzechy laskowe posiekane 4 łyżki
- 1/2 opakowania ricotty włoskiej
- 2 chlusty wina białego wytrawnego
- parmezan






W dużym rondlu ugotuj makaron według instrukcji. Makaron przygotuj al dente!

Na patelni rozpuść masło i olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, umyte liście szpinaku, podlej winem. Ciągle mieszaj, tak aby wino odparowało. Dodaj 1/2 cześć orzechów i ricottę. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj, dodaj ugotowany makaron. Przemieszaj kilka razy, wyłóż gorące na talerz. Posyp posiekanymi orzechami i startym parmezanem!

Zrobione!





Smacznego!




A Wy z czym najczęściej robicie pastę?

Lubicie kuchnię włoską?

PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU:

Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

3 komentarze:

  1. Uwielbiam kuchnię włoską :) U mnie makarony dosyć często są w menu ale to też ze względu na męża który kocha spaghetti :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko! uwielbiam makaron, chyba aż zejdę do marketu pod blokiem po jakiegoś gotowca po italijsku (nie gotuję, ale świetnie odgrzewam)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI