Czas uzupełnić zapasy na zimę i zamknąć trochę słońca w słoiczku na szaro-bure wieczory zimowe. Oczywiście nie przesadzamy z ilością, ja jestem zwolennikiem robienia po kilka-kilkanaście małych słoiczków, ale za to różnych konfitur czy dżemów. Teraz przygotowałam już na zimę i jesień, konfiturę z truskawek, taką jaką lubię najbardziej, czyli kiedy widać w niej całe owoce ;-).
Zapraszam!
składniki:
- 2 kg słodkich, czerwonych truskawek
-250 g malin
- 700 g cukru
- 1 opakowanie dżemixu (lub tego typu produktu z pektyną)
- 150 ml wody
Truskawki, płukamy, odcinamy szypułki,zasypujemy cukrem, podlewamy wodą.
Stawiamy na płycie i gotujemy około 5-6 minut.
Dodajemy maliny i gotujemy kolejne 5 minut.
Dodaję dżemix, mieszam aż zniknie piana.
Wrzącą masą napełniam słoiczki, zakręcam i obracam do góry nogami. Przykrywam ściereczką i tak pozostawiam na 12 godzin.
Maliny dodaję do dżemu truskawkowego, ponieważ bardzo wzbogacają smak, kolor i dodają cytrusowy posmak. Polecam!
Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!
Smacznego! ;-)))
Pyszna konfitura :)
OdpowiedzUsuń