;-)
Jestem w niebie!
;-)
Piękny, cudowny, przepyszny z naszych polskich jagód, bogaty w witaminy i antyoksydanty, na wspaniałym kruchym spodzie przygotowanym z otrębów granulowanych z żurawiną marki Kupiec. Bo coś słodkiego też może być zdrowe! ;-)
Jest to idealna kompozycja na deser w tak upalne dni, nie za słodki, zimny, lekko kwaskowaty, rozpływający się w ustach. Wystarczy kawałeczek a człowiek zakochuje się w nim bez pamięci...
Serdecznie Zapraszam!
SKŁADNIKI:
na spód:
- opakowanie otrębów granulowanych o smaku żurawiny
- 4 czubate łyżki masła lub oleju kokosowego
Wykonanie spodu:
W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Wylep dno tortownicy masą.
Masa jagodowa:
-500 jagód polskich
- 350 ml mleka kokosowego wraz ze śmietanką
- kilka ziarenek wanilii
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- ksylitol lub cukier do smaku
Wykonanie masy:
W 150 ml wrzątku rozpuść galaretki.
W wysokiej misce ucieraj robotem na wysokich obrotach mleko kokosowe, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło.
Jagody zmiksuj blenderem.
Do jagód dodaj, spienione mleko, wymieszaj delikatnie, dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki.
Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj.
Wylej na spód.
Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Wierzch:
- bita śmietana roślinna
- maliny
-cukier puder
Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem. Powiem Wam kochani, że je się go oczami ;-))))!
Polecam Wam serdecznie!
Życzę Smacznego!
Przepis zgłaszam do konkursu z marką KUPIEC:
Pychotka :-)
OdpowiedzUsuńdziekuję Kinga!
UsuńFantastyczna subtelność, najlepsza na lato :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo to miło z Twojej strony ;-)
UsuńWygląda pięknie, ten kolor jest fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńCzy chodzi o 500 szt jagód czy 500 g ? ;)
OdpowiedzUsuńodliczamy 500 sztuk ;-))))) hehe 500g oczywiście sorki za niedopatrzenie ;-))))
OdpowiedzUsuń