W mojej kuchni od jakiegoś czasu buszuję wśród słoiczków, mieszam w garnku różnego rodzaju konfitury, jednym słowem szykuję spiżarnię na zimę. Wszak spiżarni nie mam ale szafka wystarczy ;-).
Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki!
Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej smaczna niż dynia zwyczajna, po drugie: dżem wzbogaciłam ukochanymi owocami mango, soku z cytryny i rozgrzewającego imbiru. Szaleństwo, dżem jest obłędny w smaku!
Aż żałuję, że tylko 10 słoiczków.
SKŁADNIKI:
- 1 dynia Hokkaido
- 2 mango koniecznie dojrzałe i soczyste
- świeży imbir około 1 cm korzenia
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki cukru (jeżeli lubisz dżemy wysokosłodzone dodaj 1,5 szkl)
- 3 łyżki miodu
Dynię kroimy na "księżyce" usuwamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy miodem, i pieczemy (razem ze skórką) w piekarniku około 45 minut.
Po tym czasie miąższ oddzielamy od skórki, przekładamy do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy mango, sok z cytryny, i posiekany imbir. Gotujemy 50 minut. Dodajemy cukier gotujemy 10 minut. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.
Gotujemy ciągle mieszając 10 minut. Nakładamy do wyparzonych słoików, bardzo szybko zamykamy i odwracamy do góry dnem. Słoiczki możecie przykryć ściereczką, tak aby jak najdłużej były w cieple. W tej pozycji zostawiamy je na 24 godziny.
Gotowe!
Smacznego!
Zapraszam na mój profil na Facebooku!
SmykWKuchni!
Pięknego Dnia!
mniam ;P
OdpowiedzUsuńpoprosze taki słoiczek :)
OdpowiedzUsuń;-)
UsuńJutro zrobię!! szukam inspiracji bo wielka dynia czeka na mnie w kuchni:)
OdpowiedzUsuńogromnie się cieszę ;-)
UsuńSuper przepis. Wszystko sie udalo.
OdpowiedzUsuń