września 30, 2014

Kruche babeczki z dżemem malinowym!




Najwspanialsze kruche babeczki z dżemem malinowym, wspaniałe!



Kilka słów o cieście kruchym...

MUSICIE TO WIEDZIEĆ ....


- stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%...
- lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak...
- kruchość ciasta wzmagają żółtka...
- śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu...
- istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty...
- nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem...
- po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy
- pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C...

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

- 320 g mąki pszennej
- 250 g masła schłodzonego
- 5 żółtek schłodzonych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! )
- 2 łyżki maślanki
- plus mąka do podsypywania


Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut.


Babeczki wylepiamy ciastem nakładamy dżem malinowy i pieczemy 25 minut!

Pyszne!




4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI