Najwspanialsze kruche babeczki z dżemem malinowym, wspaniałe!
Kilka słów o cieście kruchym...
MUSICIE TO WIEDZIEĆ ....
- stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%...
- lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak...
- kruchość ciasta wzmagają żółtka...
- śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu...
- istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty...
- nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem...
- po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy
- pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C...
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
- 320 g mąki pszennej
- 250 g masła schłodzonego
- 5 żółtek schłodzonych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! )
- 2 łyżki maślanki
- plus mąka do podsypywania
Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut.
Babeczki wylepiamy ciastem nakładamy dżem malinowy i pieczemy 25 minut!
Pyszne!
Z serduszkiem.... można je upiec na Dzień Chłopaka- dla męża. :)
OdpowiedzUsuńhttp://pata-patu.blogspot.com
Mniam, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńmniam, jadlabym :D
OdpowiedzUsuńjak słodko wygląda! :)
OdpowiedzUsuń