Letni posiłek powinien charakteryzować się, kilkoma cechami takimi jak: lekkość, smakowitość (ba! nawet smykowitość ;-) ), być przygotowany z dostępnych, świeżych i sezonowych owoców lub warzyw.
I taki lunch dzisiaj Wam proponuję, przepyszne ravioli z jagodami i śmietanką. Danie jest proste w wykonaniu i nie przysporzy wiele trudności nawet początkującym kucharzom!
Jagody ubóstwiam, są przepyszne, same, czy też utarte z odrobioną cukru, uwielbiam te fioletowe usta, które zdradzają wszystko... Kocham jagodzianki mojej mamy i teściowej, wypełnione po brzegi jagodami...
SKŁADNIKI:
- 300g jagód (umytych)
- śmietanka
- cukier waniliowy
- cukier 3- 5 łyżek płaskich
RAVIOLI SKŁADNIKI
- 6 żółtek od kur z chowu z wolnego wybiegu
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 2 -4 łyżki letniej wody
Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy żółtka i dodajemy oliwę, za pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne, dodajemy mąki, zbyt twarde, łyżkę wody. Za każdym razem ciasto wyrabia się troszkę inaczej, wpływają na to takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczka, odstawiamy na 10 min.
Za pomocą wałka formujemy prostokąty.
W odrębnej miseczce, mieszamy jagody, z cukrem i 1 łyżką mąki pszennej.
Na wycięte kwadraty, nakładamy jagody, brzegi sklejamy za pomocą widelca.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy łyżeczkę soli, na wrzątek wrzucamy ravioli, jak wypłyną na wierzch, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy gorące polane śmietanką.
Pięknego dnia!
Doskonałe danie na otwarcie jagodowego sezonu;-)
OdpowiedzUsuńTez tak mysle! :-D
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, z ilości żółtek wnoszę, że ciasto bardziej makaronowe niż pierogowe czyli ravioli jak malowane.
OdpowiedzUsuń