Schab z sezamem:
- 250 g schabu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku posiekany
- kawałek imbiru drobno posiekanego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu tajskiego
- olej sezamowy
- 3 łyżeczki sezamu
Drobno pokroić schab, w misce wymieszać składniki na marynatę bez oleju sezamowego i sezamu. Na rozgrzany wok wlać olej i smażyć marynowane mięso. Na sam koniec skropić olejem sezamowym i posypać sezamem. Podawać na ogrzanym półmisku.
Fenkuł z cukinią:
- połowa fenkułu
- mała cukinia żółta
- cebula 1/2 sztk.
- 4 łyżki sosu hoi sin
- 1 łyżka octu ryżowego słodkiego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- chili
Wszystko dusimy w woku.
Kapusta pekińska na słodko:
450 g kapusty pekińskiej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
2 żabki czosnku
- świeże chili
- 1 łyżka słodkiego octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 100ml soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- papryka czerwona
pokroić kapustę w wąskie paski, rozgrzać olej dodać imbir, czosnek, oraz chili, dodać kapustę, paprykę, podlać sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i miodem. Gotować 5 minut. Dodać olej sezamowy i podawać.
http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/sajgonki-z-kapusta-grzybami-mun-i.html
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło!
Ten fenkuł z cukinią przyciągnął moją uwagę, nie widziałam nigdzie podobnego przepisu.
OdpowiedzUsuńPrzepis pochodzi z ksiazki WOK wydanie Oleksiejuk, polecam!
OdpowiedzUsuń