listopada 30, 2013

Schab w sosie sezamowym, fenkuł z cukinią i kapustą na słodko. Kuchnia azjatycka.



Schab z sezamem:


- 250 g schabu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku posiekany
- kawałek imbiru drobno posiekanego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego 
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu tajskiego
- olej sezamowy
- 3 łyżeczki sezamu


Drobno pokroić schab, w misce wymieszać składniki na marynatę bez oleju sezamowego i sezamu.  Na rozgrzany wok wlać olej i smażyć marynowane mięso. Na sam koniec skropić olejem sezamowym i posypać sezamem. Podawać na ogrzanym półmisku. 



Fenkuł z cukinią:

- połowa fenkułu
- mała cukinia żółta
- cebula 1/2 sztk.
- 4 łyżki sosu hoi sin
- 1 łyżka octu ryżowego słodkiego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- chili

Wszystko dusimy w woku. 




Kapusta pekińska na słodko:

450 g kapusty pekińskiej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
2 żabki czosnku
- świeże chili
- 1 łyżka słodkiego octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 100ml soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- papryka czerwona



pokroić kapustę w wąskie paski, rozgrzać olej dodać imbir, czosnek, oraz chili, dodać kapustę, paprykę, podlać sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i miodem. Gotować 5 minut. Dodać olej sezamowy i podawać. 







 przepis na sajgonki:
http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/sajgonki-z-kapusta-grzybami-mun-i.html



 Smacznego!

Pozdrawiam ciepło!






2 komentarze:

  1. Ten fenkuł z cukinią przyciągnął moją uwagę, nie widziałam nigdzie podobnego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis pochodzi z ksiazki WOK wydanie Oleksiejuk, polecam!

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI