Przepis na biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
0,75 szkl mąki
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po żółtku, następnie mąkę i proszek. Pieczemy w temp. 180 stopni C; czas: 45 minut.
Pozostałe składniki:
- puszka masy krówkowej
- budyń o smaku toffi
- 2 łyżki masła
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 szt. śmietan fix
- opakowanie herbatników
- czekolada mleczna opakowanie
Biszkopt po upieczeniu dzielimy na 2 części, na dolny blat, wylewamy przygotowany budyń (budyń przygotowujemy na 1,5 szkl. mleka z dodatkiem 2 łyżek masła), przykrywamy herbatnikami, na to wykładamy masę krówkową, ale pozostawimy 2 łyżki masy, będzie ona nam potrzebna do śmietany. Przykrywamy to biszkoptem. Na sam wierzch, wykładamy śmietanę, którą ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki masy krówkowej. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na biszkopt. Na sam wierzch posypujemy startą czekoladę.
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko!
Zapraszam na FB! Gdzie możecie się ze mną kontaktować.
Kochamy Krówkę:)
OdpowiedzUsuńTen kajmak wygląda obłędnie ! :)
OdpowiedzUsuń;-) DZIĘKI
OdpowiedzUsuńUwielbiam kajmak, ciasto w sam raz dla mnie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńja bym go mogła wcinac ciagle , gorzej z waga potem hehe
Usuńfoodporn! <3
OdpowiedzUsuńsuper ale bomba kaloryczna:) kajmak ukochany...:D
OdpowiedzUsuńukochany a jak! ;-)
UsuńAle pysznie:) uwielbiam takie słodkości ! :)
OdpowiedzUsuń