listopada 28, 2013

Ciasto Krówka najprostsze i najlepsze


Przepis na biszkopt:

4 jajka
1 szkl. cukru
0,75 szkl mąki
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy



Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po żółtku, następnie mąkę i proszek. Pieczemy w temp. 180 stopni C; czas: 45 minut.


Pozostałe składniki:

- puszka masy krówkowej
- budyń o smaku toffi
- 2 łyżki masła
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 szt. śmietan fix
- opakowanie herbatników
- czekolada mleczna opakowanie

Biszkopt po upieczeniu dzielimy na 2 części, na dolny blat, wylewamy przygotowany budyń (budyń przygotowujemy na 1,5 szkl. mleka z dodatkiem 2 łyżek masła), przykrywamy herbatnikami, na to wykładamy masę krówkową, ale pozostawimy 2 łyżki masy, będzie ona nam potrzebna do śmietany. Przykrywamy to biszkoptem. Na sam wierzch, wykładamy śmietanę, którą ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki masy krówkowej. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na biszkopt. Na sam wierzch posypujemy startą czekoladę.


Smacznego!

Pozdrawiam cieplutko!

Zapraszam na FB! Gdzie możecie się ze mną kontaktować.


9 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI