Kochani to kolejny przepis z użyciem pięknie pomarańczowej dyni. Zupa-krem z dyni jest przepyszna, bardzo syta i rozgrzewająca, sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Dzisiaj prezentuję Wam krem z dyni z dodatkiem aromatycznego imbiru i pasty tajskiej curry, okraszony grzankami skąpanymi w oliwie z oliwek i maśle klarowanym, a zwieńczenie potrawy to aromatyczna szynka Serrano - hiszpańska szynka dojrzewająca.
składniki na zupę - krem z dyni:
- 1kg dyni
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (nie zastępujcie suszonym!), dodajemy tylko listki
- około 3 cm korzenia imbiru (posiekać)
- 2 łyżki tajskiej pasty curry
- sól, pieprz
- 150ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku- 5 łyżek oliwy z oliwek najlepiej włoskiej
- 2 łyżki masła
- 1/2 kostki rosołowej drobiowej
Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle w garnku- około 5 minut, dodajemy czosnek, dusimy około 10 minut, podlewamy wodą, tak aby cała dynia była zakryta w garnku. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz śmietanki). Gotujemy około 10 minut, po tym czasie za pomocą blendera, wszystko miksujemy, stawiamy na ogniu dodajemy śmietankę zagotowujemy. Gotowe!
Grzanki:
Bagietkę pszenną, lub ciabatę kroimy w kostkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy masło i oliwę, mieszamy, po połączeniu się składników, dodajemy grzanki, ciągle mieszamy aż grzanki nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Szynkę podprażamy na patelni na minimalnej ilości tłuszczu.
Muszę Wam powiedzieć Kochani, że ten przepis na zupę z dyni UWIELBIAM jest przepyszna, mocno kremowa i bardzo aromatyczna. Koniecznie zróbcie a będziecie często wracać do złoto- pomarańczowej zupy dyniowej!
Pozdrawiam cieplutko!
Kocham jesień! ;-)
akcja kulinarna:
Wspaniała zupa,przyznaję,że nigdy nie próbowałam dyni,jakos tak wyszło,że za ciężka,za duża i co ja z nią pocznę :-)
OdpowiedzUsuńA mi się skończyła ;-( a była taka pycha ;-)
UsuńWygląda bardzo dostojnie i apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDzieki ;-)
Usuń