grudnia 22, 2017

PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO

Ostatnio robiłam paszteciki do barszczyku czerwonego na Święta. Dostałam od Was sporo rożnych zapytań o nie. Na blogu jest oczywiście post z przepisem na paszteciki nie tylko takie z mięsem ale np. z nadzieniem ze szpinaku, jeśli chcielibyście wypróbować to zaglądajcie. 
Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na paszteciki drożdżowo-kruche z dwoma rodzajami nadzienia. 
Mięsnym z grzybami, jak i mięsnym z kapustą, te dwa nadzienia zawsze smakują domownikiem najbardziej, dlatego też w tym roku postawiłam na takie smaki!





PRZEPIS NA OKOŁO 80 DO 90 PASZTECIKÓW W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI

PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO

CIASTO:

- 900g mąki pszennej 
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- łyżeczka soli
- 90 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 szczypty cukru

Drożdże rozmieszaj w mleku, mąkę umieść w misce, zrób wgłębienie wlej mleko i wymieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut.
Masło rozpuść w rondelku, powinno być letnie.
Rozczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto.
Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.


NADZIENIE NR 1:

- 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości
- 250 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu)
- 1 ugotowana marchewka
- 1 jajko
- 1 szklanka kapusty kiszonej
- pieprz, majeranek, sól

W/w składniki oprócz kapusty zmiksuj w blenderze, kapustę drobno posiekaj i dodaj do farszu. Dopraw.

Blat ciasta rozwałkuj na prostokąt, u dołu prostokąta wykładaj farsz zroluj odetnij nadmiar ciasta i odcinaj po kawałeczku paszteciki. Czynność powtarzamy aż skończy się ciasto i farsz.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni C z termoobiegiem, pieczemy na złoty kolor.


NADZIENIE NR 2

- 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości
- 250 - 300 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu)
- 1 jajko
- pieprz, majeranek, sól
- 500 g mrożonych grzybów
- 2 łyżki masła

Na maśle podsmażamy grzyby. Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem.
Następnie postępujemy zgodnie z instrukcją wyżej napisaną.


Smacznego!












1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI