listopada 14, 2017

DUTCH BABY NA WYTRAWNIE I TEST PATELNI FLORINA



DUTCH BABY NA WYTRAWNIE I TEST PATELNI FLORINA

Mój ulubiony naleśnik, tzw. dutch baby, czyli pieczony w piekarniku, puszysty i lekko chrupiący zarazem, jedyny taki w swoim rodzaju. Zazwyczaj robiłam go na słodko, a dziś zachciało mi się czegoś bardziej wytrawnego, dlatego pojawiły się pieczarki, podsmażane na oliwie z oliwek, zielona natka pietruszki i odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Naleśnik wyszedł przepysznie, i okazało się, że można go przygotować nie tylko w patelni żeliwnej, o co tak często mnie pytaliście na Instagramie. W dzisiejszym poście opowiem Wam, też o samej patelni marki Florina, która jest całkowicie inna od wszystkich dostępnych na rynku!




To co już pisałam na blogu wielokrotnie, to, to że tłuszcz jest nośnikiem smaku. To dzięki dodatkowi tłuszczy jesteśmy w stanie odczuwać smaki, tłuszcz nadaje również określoną kremowość i strukturę. Co kiedy jesteśmy na diecie, zdrowo żyjemy i chcemy kontrolować ilość spożywanego tłuszczu w diecie? Oczywiście możemy bawić się w odmierzanie oleju czy oliwy, ale żyjemy intensywnie, szybko i szukamy łatwych rozwiązać. Ta patelnia daje Wam je, od ręki. Dzięki współpracy z liderem na rynku olejów rzepakowych - marką Kujawski, powstał system Oil Control Florina.
Na środku patelni znajdziecie dwa wgłębienia, jedno małe, które po zapełnieniu się odpowiada 5 g tłuszczu, i większe, odpowiadające 10 g oleju. W ten bardzo szybki i prosty sposób możecie kontrolować ilość spożywanego tłuszczu, i szybko liczyć kacl. To właśnie system Oil Control Florina.



 Czy jeszcze wyróżnia się patelnia FLORINA?


- dzięki specjalnemu, innowacyjnemu i unikatowemu na polskim rynku rozwiązaniu, tj. zastosowaniu Teflonu TM Radiance, przyspiesza nagrzewanie się patelni o 25%, co wpływa nie tylko na nizsze rachunki, ale szybsze i bardziej precyzyjne przygotowanie potraw.
- oszczędność czasu i energii o 25%
- łatwość czyszczenia
- nieprzywierająca powłoka
-wielofunkcyjność patelni, nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek w tym indukcje, jak również możesz używać jej w piekarniku do 170 stopni C.
- wysoka odporność i solidność wykonania, patelnia posłuży ci długie lata




PRZEPIS NA DUTCH BABY:


- 10 pieczarek
- 10 g oliwy z oliwek
- sól

Pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli. Całość przesmażamy na złoty kolor. Zdejmujemy do miseczki.


- 3 jajka eko
- 2 łyżki mąki typ 500
- 1/3 szkl mleka
- szczypta soli
- 10 g oleju rzepakowego

W/w składniki wymieszaj rózgą w misce.
Uruchom piekarnik i nagrzej do temp. 170 stopni C, wstaw patelnie aby osiągnęła w/w temp.
Przez rękawicę wyjmij patelnię z piekarnika, wlej ciasto i wstaw na 25 minut, temp pieczenia 170 stopni C, grzanie dół i termoobieg.
Po upieczeniu wyjmujemy naleśnik, układamy na wierzch pieczarki i posypujemy natką pietruszki. 
Naleśnika możesz również oprószyć startym parmezanem.
Podajemy gorące!








Życzę Wam smacznego!

Przepyszne ;-)))))




Wwpis powstał we współpracy z marka Florina

1 komentarz:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI