grudnia 23, 2022

Świąteczna zapiekanka PASTERSKA na Święta Bożego Narodzenia!


Przepyszna zapiekanka pasterska.

Cały przepis w formie filmu krok po kroku na moi kanale na Instagramie:




ŚWIĄTECZNA ZAPIEKANKA PASTERSKA- SMYKOWEJ🎄
.
ROZPUSTNA na całego! PRZEPYSZNA do granic! ŁATWA do zrobienia i bardzo bardzo AROMATYCZNA


Tą zapiekankę polecam na duże spotkanie rodzinne, w garnku żeliwnym pomieści się od 8-10 porcji w zależności kto ile je. 😉 W jednym daniu mamy obłędnie mięciutkie mięso wołowe i wieprzowe pachnące śliwką, czosnkiem niedźwiedzim i wytrawnym czerwonym winem, całość przełamana zostaje nutą czosnku niedźwiedziego, słodyczy marchewki i masła, które dopełnia całości smaku. Kremowe gęste puree ziemniaczane ze świeżym rozmarynem i najistotniejszym składnikiem - świeżo otartą gałką muszkatołową 🫶♥️🫶 Aby połączyć te dwie pyszne warstwy użyłam kwaskowate szarej renety i świeżych ziół tj. majeranek i szałwia. WYSZŁO NIEBO 🫶♥️🫶
.
Polecam! Takie proste, a jak z najlepszej restauracji ♥️

Mięso: na 1/4 kostki masła, 1 opak. przyprawy do karkówki, 3 łyżki czosnek niedźwiedzi, 3 garście suszone śliwki, 4 zabki czosnku, 0,5 kg mieso wołowe, 0,5 kg mieso wieprzowe, 3 marchewki, 1/2 cebuli białej i 1/2 cebuli czerwonej, 1 pietruszka,
1/2 szklanki kremówki, 3 łyżki bułki tartej, 1/4 szkl. Startego dojrzewającego sera, 3 chlusty czerwonego wina.
Wykonanie w filmie (na maśle przesmaż przyprawy i śliwki, tłuszcz jest nośnikiem smaku (!), następnie warzywa, mięso i wino, całość przykryj pokrywką i duś do miękkości. Potem zagęść całość dodając śmietankę, bułkę tarta i ser. (Patrz film)
.
Puree: ziemniaki 12 sztuk gotujemy, odcedź, dodaj 1/3 kostki masla, 1/2 szkl śmietanki, odrobina soli, 1/4 kostki fety, świeży rozmaryn i gałka muszkatołowa. Dopraw solą do smaku.
.
1 szara Reneta i świeże zioła: majeranek i szałwia.
.
Na wierzch: mozzarella 1 kulka
.
Całość piekłam około 40 minut, 220 stopni góra dół (pierwsze 20 minut, potem tylko dół)







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI