KREM Z PIECZONEJ ZUPY Z DYNI Z KURCZAKIEM GARAM MASALA
Wracam po krótkiej nieobecności i mam dla Was jedno z ulubionych naszych dań mianowicie zupę krem z pieczonej dyni muskat podana z kurczakiem garam masala. Bardzo, ale to bardzo lubię zupy krem, a z dyni to moja ulubiona, przyrządzam ją bardzo często i to na różne sposoby. Dziś w wersji z mięskiem.
Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 litr miąższu z upieczonej dyni muskat
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczka miodu
- chili do smaku
- 1 szklanka wody
W garnku o grubym dnie, podsmaż na oliwie i maśle czosnek, dodaj przyprawy i miąższ z dyni. Całość podlej wodą i gotuj 20 minut. Dodaj mleko, miód i zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
- pierś z kurczaka
- przyprawa grama masala
- olej
Kurczaka kroimy w sporą kostkę, oprószamy przyprawą, smażymy na rozgrzanym oleju.
Zupę nalewamy do miseczek, na środku układamy kurczaka.
Gotowe!
Też przepadam za kremami, z mięskiem musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń