października 13, 2017

Prosta zupa z dyni

To mój kolejny przepis na dynię, zupa z dyni to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych dań z tego warzywa. U nas krem z dyni na dobrą sprawę jemy cały rok, ponieważ w sezonie mrożę miąższ z pieczonej dyni i kiedy tylko mamy ochotę na rozgrzewającą zupę dyniową, bądź gulasz dyniowy, wyciągam z zamrażalnika torebeczkę z magicznym złotym miąższem. Polecam Wam ten sposób, bo piekąc dużo kawałków dyni w piekarniku na raz, możecie zaoszczędzić wiele czasu i energii.
Zupa z dyni jest bardzo kremowa, gładka, sycąca i zdecydowanie powinna nas rozgrzać, dlatego do jej przygotowania używamy często pieczonego czosnku, chili, curry czy też imbiru. Dynia jest mdła, dlatego też musi być skomponowana ze składnikami, które będą podbijały jej smak, z mocnymi charakterystycznymi aromatami, często też sięgam po gotowca, pastę curry kokosową, która robi za nas całą robotę, polecam tą metodą wszystkim tym, którzy zaczynają dopiero (chociaż to chyba niemożliwe) przygodę z zupą dyni. 
Na blogu możecie znaleźć już kilka Waszych ulubionych przepisów na zupę z dyni, tj.: rozgrzewający krem z dyni i pieczonej papryki,
Oczywiście na blogu znajdziecie o wiele więcej przepisów na zupę z dyni, ale wymieniam te, które polubiliście najbardziej. 
Po więcej inspiracji na przepisy z dynią odsyłam Was do zakładki DYNIA 


Dzisiaj dzielę się z Wami bardzo prostym, szybkim i pysznym pomysłem na zupę z dyni piżmowej.


ZUPA Z DYNI PIŻMOWEJ


SKŁADNIKI:

- 1 średnia dynia piżmowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 plaster imbiru
- 1 szalotka
- 150 ml śmietanki 12% (zamiennie mleko)
- sól
- łyżka miodu
- 1/3 świeżej papryczki chili
- 7-10 łyżek oliwy z oliwek
- opcjonalnie: możesz dodać mielonej kolendry, szczyptę cynamonu, kuminu do smaku
- chleb na grzanki
- prażone migdały na suchej patelni (zamiennie orzechy laskowe, nerkowca)


W rondlu o grubym dnie, zeszklij czosnek, szalotkę i pokrojoną w kostkę dynię, dodaj chili i miód, całość niech się lekko skarmelizuje, ale nie przypali, bo zupa będzie gorzka!
Całość zalej wodą, przykryj i gotuj do miękkości, całość zmiksuj blenderem, dodaj przyprawy i śmietankę. Zagotuj.
Zupę z dyni podajemy z grzankami z chleba (chleb kroimy w kostkę, prażymy na oliwie z oliwek) i migdałami.


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI