sierpnia 25, 2017

Domowe lody bananowo - piernikowe!





Przepis na KOPERNIKA!

Dobrze wiecie, że jakiś czas temu odwiedziłam Toruń, o czym mogliście czytać na blogu. Miasto zrobiło na Nas bardzo duże wrażenie, i po prostu Nas zauroczyło. Będąc w Toruniu nie mogliśmy, nie kupić oryginalnych pierników toruńskich Kopernik, które to stały się inspiracją do powstania tego wpisu i tych przepysznych lodów!
W tym roku, robiłam już lody kilka razy, i muszę Wam się przyznać, że jestem lodowym specjalistą!;-) Przygotowując domowe lody, mamy wielką swobodę w doborze składników i komponowania ich ostatecznego smaku. Te lody mają w sobie wszystko to co lubię, są kremowe dzięki użyciu śmietany kremówki, są słodkie za sprawą dojrzałych bananów, są bardzo, bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi pierników toruńskich, cynamonu i odrobiny kardamonu. Całość wyszła rewelacyjnie!
Koniecznie zróbcie dla bliskich w domu!





SKŁADNIKI:


- 300 ml schłodzonej śmietany 36% tłuszczu
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 200 ml schłodzonego jogurtu greckiego
- 1/2 opakowania pierników toruńskich serduszka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka cukru pudru




WYKONANIE:


Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę, przelej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem na najwyższych obrotach, śmietanę ubijamy do momentu kiedy końcówka miksera będzie pozostawiała ślad. Śmietany nie ubijamy na sztywno. 
W misie blendera umieść banany, jogurt grecki, przyprawy i 7 pierników, całość zmiksuj na bardzo gładką masę.
Do masy piernikowej dodaj 1/2 ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj. Przelej do pojemnika lub blaszki typu keksówka, resztę bitej śmietany, wprowadź do masy łyżką, tworząc fantazyjne zawijasy. W ten sposób też osiągniemy fajne dwa kolory w strukturze lodów.
Na wierzch układamy kilka pierników, posypujemy szczyptą cynamonu.
Wkładamy do zamrażalnika, po 4 godzinach lody są gotowe do jedzenia!

  


Lody za pomocą łyżki do lodów nakładamy albo do pucharków, bądź wafelków do lodów.

Lody możesz dodatkowo polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Lody podaj z serduszkiem piernikiem.



Pycha!

Przepis zgłaszam do konkursu na http://konkurs.kopernik.com.pl/, a Wy trzymajcie kciuki i mocno chuchajcie na szczęście!



Życzę Wam smacznego!





2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI