marca 13, 2017

BAGIETKI PSZENNE NA ZAKWASIE


BAGIETKI PSZENNE NA ZAKWASIE.

 BARDZO CHRUPIĄCE!


PRZEPIS NA BAGIETKI




U mnie znowu pieczywo ;-)
Tym razem pyszne, chrupiące bagietki na zakwasie. Mocno się wkręciłam w pieczenie chleba i pieczywa w domu. Lubię tą czynność i uwielbiam ten zapach chleba w domu. Zresztą chyba nie ma nic lepszego jak kromka pieczywa z jakimś mazidłem, ja niestety nie jadam masła, więc u mnie to zawsze jakieś smarowidełko bądź prawdziwy miód. Nic więcej do szczęścia człowiekowi nie potrzeba.
Zapraszam Was gorąco do wspólnego pieczenia;-)




SKŁADNIKI:

ETAP NR 1 ZACZYN:

- 220 ml zakwasu żytniego (przepis na zakwas)
- 200 ml wody
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki żytniej

W/w składniki mieszamy na gęstą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin


ETAP DRUGI CIASTO WŁAŚCIWE NA BAGIETKI

- cały zaczyn
- 520 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki miodu
- łyżka soli
- 260 do 280 g wody letniej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mąka do podsypywania

Miód rozpuść w wodzie.
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto może się lepić do dłoni. Nie podsypuj mąki, chcemy aby bagietki były puszyste. Ciasto przełóż do dużej miski i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjmij ciasto na blat podziel na równe części z każdej uformuj wałek, blaszkę do wypieku bagietek oprósz mąką, każdą bagietkę ułóż na blaszce. Odstaw na dwie godziny.
Po ty czasie bagietki wstaw do nagrzanego pieca. Piekarnik musi być mocno nagrzany. Temperatura 220 stopni C. Bagietki ustaw na minimum średniej półce, nie mogą być zbyt nisko w piekarniku bo zbytnio się przypieką od spodu.
Pieczemy na złoty kolor. U mnie piekły się 48 minut. Sprawdzaj kolor bagietek, po wyjęciu z piekarnika, bagietki powinny być złote, studzimy na kratce.
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. A może być mąka pszenna chlebowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bagietki maja raczej miękki i delikatny miąższ. Jeśli użyjesz chlebowe będą bardziej takie jak chleb a nie jak bułka. Ale tez dobre😘

      Usuń
  2. Karolino, a jaki typ mąki żytniej ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :). Bagietki wyglądają smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe bagietki i często robię, ale niestety na drożdżach, bo zakwasu się boję ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz, miałam tak samo. I gdy wreszcie się przemogłam, okazało się, że sprawa zakwasu i wypieków z jego udziałem, jest bardzo prosta. Zatem odwagi a przekonasz się, że mam rację :). Życzę Ci powodzenia :)!

      Usuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 29 700 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI