marca 05, 2017

DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPARAMI


DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPARAMI


Dzisiaj obiecany przepis na chleb na samym zakwasie, z suszonymi pomidorami, który tak bardzo się Wam spodobał na Instagramie. Chleb upiekłam jeszcze raz wszystko ponotowałam i przepis gotowy. Dodałam dodatkowo troszkę zielonych kaparów, które idealnie wkomponowały się w lekko włoski klimat chleba.
Na insta stories mogliście obejrzeć kilka filmików na temat samego zakwasu, jak go zrobić, jak przechowywać, dziękuję za ciepłe słowa pod filmikami, które są dla mnie zawsze trochę stresujące ;-)
Ale tak to już jest, że czasami łatwiej coś pokazywać i opisywać jednocześnie, niż tylko pisać o tym jak coś powinno wyglądać. Mam nadzieję, że dzięki tej instrukcji nie będzie już mieli żadnych problemów z zakwasem na chleb.


Dodatkowo zbieram kilka najważniejszych informacji o zakwasie:


- do zakwasu użyj mąki typ 720, a nie pełne ziarno, po prostu ona lepiej pracuje
- wybierz mąkę żytnią, z której zakwas zawsze się udaje i jest mocny
- zakwas przechowuj w temp. pokojowej
- zakwas musi oddychać, przykryj go ściereczką lnianą
- do zakwasu dodawaj tylko letnią wodą

Przepis na zakwas żytni

DZIEŃ 1 
- 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720
- troszkę mniej niż 1/4 szkl. letniej wody
Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 24h

DZIEŃ 2
Do zakwasu dodaj 1/4 szklanki mąki i mniej więcej taką samą ilość wody, masa powinna być dość gęsta.
Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 24h

DZIEŃ 3
Powtórz czynność z dnia nr 2
Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 24h

DZIEŃ 4
Odłóż połowę zakwasu (oddaj mamie, koleżance bądź zużyj do naleśników)
Do połowy ponownie dodaj 1/4 szklanki mąki i wodę. Wymieszaj, odstaw na 24h.

DZIEŃ 5
Możesz już spróbować piec chleb z 4 dniowego zakwasu, ale jest on jeszcze najprawdopodobniej słaby i musisz do ciasta dodać troszkę drożdży. Zakwas możesz dokarmiać dalej i to Ci rekomenduję.
Dodaj 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720 i wodę letnią.
Odstaw na 24 godziny.
Zakwas jest gotowy.
Powinien być, gęsty, mocno bąbelkujący, o ładnym zapachu przypominającym zapach soku z jabłek.



Jak zrobić chleb na zakwasie w domu?


1. ZACZYN NA CHLEB

Aby upiec chleb na samym zakwasie, zaczynamy od tzw. zaczynu, jest to mała ilość ciasta z dużą ilością zakwasu.

- 170 ml aktywnego zakwasu żytniego
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 200 ml wody letniej

Całość wymieszaj łyżką i odstaw na 8 do 12 godzin. Czas zależy od "mocy" zakwasu, im mocniejszy tym można skrócić czas oczekiwania na zaczyn. Na ten chleb ze zdjęcia, mój zaczyn stał tylko 7 godzin, bo zaczełam piec chleb w środku dnia i chciałam go skończyć przed pójściem spać. Zaczyn najlepiej nastawić na noc, tak aby rankiem móc dalej działać z pieczeniem chleba. Jeśli pieczesz chleb sporadycznie bądź to Twoja pierwsza przygoda z domowym chlebem, nie skracaj tego czasu.

2. CIASTO NA CHLEB


- cały zaczyn
- 240 g mąki pszennej typ 450
- 200 g mąki pszennej chlebowej (zamiennie możesz użyć też np. orkisz typ 720)
- 270 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżki zmiksowanych suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki dobrze odsączonych kaparów
- 1 łyżka miodu
+ 4 łyżki mąki do podsypywania

Miód rozpuść w wodzie.
Do dużej miski przełóż zaczyn, dodaj mąki, wodę z miodem i solą, całość wymieszaj.
Tak aby składniki się połączyły.
Dodaj pomidory i kapary, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Ciasto jest klejące i dość luźne takie powinno być.
Nie chcemy upiec twardej, zbitej skały tylko miękki, elastyczny i z dużą ilością dziurek chleb ;-), więc nie dodajemy już mąki ;-)
Ciasto na chleb powinno wyrastać od 1 godziny nawet do 3-4 godzin, zależy od "mocy zakwasu".
Ciasto jak podwoi swoją objętość, wyjmujemy i przekładamy do długiej keksówki. 
Keksówkę wcześniej posmaruj olejem.
Ciasta w blaszce nie powinno być więcej niż połowę jej wysokości. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W momencie kiedy ciasto wypełni całą blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Temperatura pieczenia 215 stopni C, grzanie: dół.
Czas pieczenia: 1 godzina
Chleb w trakcie pieczenia będzie rósł i ładnie się opiekał na złoty kolor.
Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika. Blaszkę odwracamy i wyjmujemy chleb na kratkę, aby odparował. Nie trzymajcie upieczonego chleba w blaszce, bo nie odparuje i będzie po prostu gliniasty!
Podczas stygnięcia na kratce przez skórkę chleba wydostaje się cała para wodna, jest to bardzo ważny proces, dzięki któremu skórka na chlebie, jest chrupiąca, a sam miąższ chleba idealny. 
Dlatego nigdy nie kroimy gorącego chleba ;-)



Gotowe!

Mam nadzieję, że zajadacie się swoim domowym chlebem z pomidorami i kaparami ;-)))
Prawda, że pyszny?

;-)))

Nie ma jak domowy chleb! A zapach pieczonego chleba, który dostajesz gratis, zwala z nóg i rozbudzi każdego śpiocha!

Pięknego dnia!



1 komentarz:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 36 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI