BABKA WIELKANOCNA W ZDROWYM WYDANIU!
MOCNO ORZECHOWA, BAKALIOWA I MARCHEWKOWA!
WIOSNO PRZYBYWAJ JESTEM GOTOWA!
Wiosna co raz bliżej, a razem z nią powoli będą ruszać przygotowania do Świąt Wielkanocnych. A jak święta, wiadomo baby! Baby w każdej postaci! Lukrowane w czekoladzie itp. Dzisiaj chciałam Wam pokazać, że babka wcale nie musi zawierać pustych kalorii. Że nie trzeba sięgać po białą mąkę ani cukier, pominełam też lukier i czekoladę. A babka smakuje wyśmienicie i w dodatku oblana została karmelem w całkiem zdrowym wydaniu! Jest mocno bakaliowa i bardzo aromatyczna. Smakuje wybornie!
Koniecznie zapiszcie przepis i wypróbujcie, a na Święta będzie hit!
BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY
BABKA WIELKANOCNA
SKŁADNIKI:
NA CIASTO:
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki orkiszowej bezglutenowej
- 100 g mąki owsianej
- 5 jajek ekologicznych
- 250 ml oleju kokosowego
- 200 g startej na małych oczkach młodej marchewki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki miodu wrzosowego
- sok z 1/4 cytryny
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki mleka bez laktozy
WIERZCH:
- 5 łyżek orzechów włoskich
- 5 łyżek orzechów laskowych
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka mleka bez laktozy
Dzięki użyciu marchewki do ciasta, nie musimy dodawać do niego już cukru, marchewka odpowiednio nawilży babkę i nada jej słodkiego smaku. Margarynę, czy też masło zastępujemy olejem koksowym, którego prozdrowotne właściwości są Wam pewnie bardzo dobrze znane.Celowo do ciasta użyłam tylko mąki bezglutenowe. Aby ciasto miało aromatyczny i jedyny w swoim rodzaju smak, użyłam do jego wytworzenia maki uzyskanej ze zmielenia orzechów włoskich.
WYKONANIE:
Orzechy włoskie zmiksuj blenderem na sypką mąkę. Uważaj aby zbyt długo ich nie miksować bo wtedy otrzymasz masło orzechowe.
Jajka rozbij oddziel żółtka od białek.
W wysokim naczyniu umieść żółtka, miód, mleko i olej kokosowy. Olej kokosowy musi być w płynnej postaci, jeśli posiadasz go w formie stałej wstaw go na 3 minuty do mikrofalówki, bądź rozpuść w rondelku. Wszytko miksujemy blenderem na gładką masę, ważne aby masa mocno zbielała. Musi stać się puszysta i dużo jaśniejsza. Trwa to około 5 - 7 minut.
W osobnej misce mieszamy mąki, proszek i sodę.
Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
Białka w osobnej misce ubijamy na sztywną pianę.
Do miski z makami dodajemy masę z żółtek, żurawinę i marchewki, całość mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy pianę z białek. Całość przekładamy do formy, w której będziemy piec babkę.
Temp. pieczenia to 170 stopni C.
Czas 1 godzina i 10 minut.
Grzanie: dół + termoobieg
Babkę wyjmujemy z piekarnika i z formy, studzimy na kratce.
Przygotowujemy karmel. W rondelku umieść miód, olej kokosowy i mleko, dodaj orzechy włoskie i laskowe, całość zagotuj przez 3 minuty. Gorącą masą polej babkę.
Babkę odstaw aż karmel całkowicie zastygnie.
Gotowe!
Taaaakie dobre i zdrowe jeszcze ;-)))
Życzę Wam smacznego!
Wszystkie bakalie możecie kupić w sklepie Agnex
Przepis zgłaszam do konkursu:
Życzę Wam miłego dnia!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWow, cudnie wygląda i tak pewnie też smakuje! :)
OdpowiedzUsuń