W miniony weekend miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w słodkich warsztatach z marką E.Wedel., które odbyły się w klimatycznym miejscu jakim jest Hala Koszyki w Warszawie. Warsztaty troszkę inne bo mogliśmy w nich uczestniczyć wraz z pociechami. Ja na te świetne wydarzenie udałam z się z bratanicą Zuzią, która bawiła się podczas tego wydarzenia wyśmienicie. Dla maestro czekolady E.Wedel przygotowała nawet specjalną laurkę ;-). Kiedy dzieciaki, mogły skupić się na kolorowaniu czekoladowych pisanek dorośli urzędowali w kuchni. A tam działo się na całego!
Wszystkie przepisy, które przygotowaliśmy tego dnia były związane z tematyką zbliżających się Świąt Wielkanocnych.
W tym poście chciałam podzielić się z Wami przepisem na Pasztet na słodko z czekoladą i bakaliami.
A w kolejnym poście podzielę się z Wami przepisem na najlepszą drożdżową babę i obłędnie dobry przepis na królika!
PASZTET NA SŁODKO Z CZEKOLADĄ I BAKALIAMI:
składniki:
- 500g Torcika Wedlowskiego E.Wedel
- 100 g prażonych orzechów laskowych
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 600 g mlecznej czekolady E.Wedel
- 400 g pasty z orzechów laskowych
Na dekorację:
Ganasz z białej czekolady:
- 200 ml śmietanki 36%
- 50 g miodu
- 400 g czekolady białej mlecznej E. Wedel
- 40 g masła
PRZYGOTOWANIE:
Torcik Wedlowski pokroić w kostkę, orzechy posiekać.
Czekoladę mleczną połamać i roztopić w kąpieli wodnej do temp. 40 stopni C.
Torcik, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki wymieszać, dodać pastę z orzechów laskowych, roztopioną czekoladę mleczną i dalej mieszać, aby masa się połączyła.
Masę przełożyć do foremek na pasztet,w stawić na 2h do lodówki.
Ganasz z białej czekolady: Białą czekoladę, śmietankę i miód zagotować. Gorącym płynem zalewamy białą czekoladę i pozostawiamy na 5 minut. Ganasz dokładnie mieszamy. Gdy osiągnie temp. 30 stopni C, dodajemy masło, i wcieramy je w masę.
Gotowym ganaszem dekorujemy wierzch słodkiego pasztetu.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Gotowy pasztet!
To był świetnie spędzony czas!
:D
OdpowiedzUsuń