lutego 17, 2017

OBŁĘDNY TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM O SMAKU AJERKONIAKU I WAFELKÓW LUSETTE




OBŁĘDNY TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM O SMAKU AJERKONIAKU I WAFELKÓW LUSETTE

Ten tort je się oczami! Uwielbiam takie torty jak ten, jest on przygotowany nie na biszkopcie, ale na przepysznym wilgotnym i mocno czekoladowym cieście, którego smak wprowadza mnie od razu w dużo lepszy humor. Delikatny, lekko kremowy krem o smaku ajerkoniaku, przełamany chrupiącymi kawałeczkami wafelków mocno czekoladowych Lusette. Całość dała spektakularny efekt. Ciasto warte grzechu. Ciasto warte zapisania i koniecznie wypróbowania. Jest to świetny pomysł na torcik dla całej rodziny na zbliżający się weekend. Ma tylko jeden mały minus- znika w oka mgnieniu ;-)))
Gorąco Was zapraszam na ten wpis!



  

 

Czekoladowy tort

CIASTO:

- 250 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka rozmiar L
- 1 białko
- 350 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 1 płaska łyżeczka sody
- 150 g cukru pudru

WYKONANIE:

Żółtka oddziel od białek.
Mąkę zmieszaj z sodą i kakao.
Żółtka umieść w misce i ucieraj na puszystą masę z cukrem pudrem. Masa powinna być dużo jaśniejsza niż na początku ubijania, małymi porcjami dodawaj mleko i olej i dalej ucieraj.
Czekoladę rozpuść w mikrofali i dodaj do masy.
Następnie małymi porcjami dodawaj wymieszaną mąkę.
Białka ubij na sztywno w osobnej misce i połącz z pozostałymi składnikami.
Ciasto przelewamy do małej i wysokiej tortownicy.
Pieczemy godzinę w temp 175 stopni C. Grzanie: dół + termoobieg.
Ciasto studzimy całkowicie.


KREM  

SKŁADNIKI:

- 150 g miękkiego masła
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki serka mascarpone
- 75 g ajerkoniaku
- 1 wafelek Lusette o smaku mlecznym

Masło ucieramy na puszystą masę mikserem. Masa musi być dobrze napowietrzona, dodajemy cukier puder i ciągle ucieramy. Bardzo małymi porcjami dodajemy ajerkoniak, mascarpone i mleko w proszku. Należy zwrócić uwagę aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę, najlepiej pokojową.
Ciasto kroimy na 3 warstwy, każdą przekładamy kremem i posypujemy pokruszonymi wafelkami.
Wierzch tortu i brzegi smarujemy dokładnie kremem.

DEKORACJA

- 2 wafelki Lusette o smaku czekoladowym
-  1 tabliczka czekolady gorzkiej + 4 łyżki mleka

Wafelki Lusette kroimy na trójkąty i układamy na wierzchu ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Łyżeczką polewamy brzeg ciasta.
Ciasto schładzamy w lodówce przez godzinę. Tort jest przepyszny, lekko wilgotny, bardzo czekolady, dzięki wafelkom świetnie chrupiący i bardzo, bardzo smaczny.
Polecam Wam gorąco!



Przepis zgłaszam do konkursu, trzymajcie kciuki z całych sił ;-)))

Życzę Wam pięknego dnia i pysznej chwili zapomnienia z tym obłędnym tortem!


Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette


3 komentarze:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 24 100 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI