października 17, 2016

Makaron Miłośniczki Gotowania- penne z małżami nowozelandzkimi



Cześć Wam!

Dzisiaj witam Was dość nietypowym zestawieniem fotografii, a to wszystko z okazji konkursu organizowanego na durszlak.pl przez firmę Lubella - 1000 osobowości, 1000 pomysłów i jedna Lubella. 
Celem konkursu jest:
"Pokaż nam smakowity pomysł i wyraź swoją indywidualność na talerzu pełnym makaronu!"

Czy łatwo jest pokazać swoją osobowość na talerzu? Myślę, że każdy z nas wiele mówi o sobie, przygotowując danie, szukając na nie pomysłu, dobierając skrupulatnie składniki jak i też sama forma podania zdradza to czy jesteś bardziej czy mniej uporządkowani, czy lubimy jadać z rozmachem i szukamy nietuzinkowych pomysłów by skraść serca siedzących przy wspólnym stole.
Hmmm ciężko jest pisać o sobie, ale jak gotuje to tylko sercem i to całym, nie wyobrażam sobie inaczej. Składniki zawsze dobieram bardzo intuicyjnie, staram się aby zawsze w posiłku było coś zielonego, aby posiłek był aromatyczny i zawsze czymś zaskakiwał. Staram się też aby potrawę jaką przygotowuję była jakimś małym odkryciem smakowym dla domowników. To co dla mnie ważne to też jej sposób podania, lubię jak jest ładnie, bo każdy z nas "je oczami". A kiedy już założę mój fartuszek i zaczynam gotować w mojej kuchni to czuję się niczym blond wersja Nigelli Lawson. ;-)))
To moje ukochane miejsce w domu, gdzie mogę dać upust swojej kreatywności.

Zapraszam Was na penne z małżami nowozelandzkimi w sosie na bazie cydru!







SKŁADNIKI:

- 1/2 opakowanie makaronu penne Lubella
- 1/4 pęczka pietruszki zielonej
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 2 chlusty cydru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 20 małży nowozelandzkiej (mrożone i ju oczyszczone)
- sól morska
- pieprz cytrynowy


WYKONANIE:

- Na rondlu roztop masło, dodaj oliwę z oliwek
- posiekaj szalotkę i czosnek
- w międzyczasie nastaw makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- małże oczyść z ewentualnych zabrudzeń na muszlach
- na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek dodaj małże i podlej cydrem, całość dusimy tak aby sos się zredukował
- doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą
- posiekaj pietruszkę
- makaron przelej na sitko, dodaj do rondla z małżami wymieszaj całość posyp obficie natką pietruszki
- jeśli chciałbyś zaostrzyć smak posyp ostrym w smaku startym na pyłek serem 



Całość podawaj z lampką schłodzonego cydru.

Danie jest przepyszne, bardzo gorąco Wam polecam, na obiad, kolację czy też spotkanie z bliskimi!

przepis zgłaszam do konkursu:


1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

10 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI