czerwca 06, 2016

Gryczane ciasto z bezą i truskawkami!








Ciasto z truskawkami, zaryzykuje ale pewnie się nie pomylę, jest w każdym domu, w różnej postaci i pewnie o wielu smakach. Ja dzisiaj proponuje Wam przełamać troszkę tradycję i spróbować ciasta z truskawkami z mąki gryczanej i z bezą kokosową. Ciasto ma ciekawy i niepowtarzalny smak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego. 
Dlatego zachęcam serdecznie!




SKŁADNIKI:

- 6 łyżek oleju kokosowego (ewentualnie masła)
- 1 jajko + 1 żółtko
- 80 ml mleka
- 180 g mąki gryczanej + 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym
- 120 g cukru (bądź użyj słodzika np. stewii )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 -16 dużych truskawek



WYKONANIE:

Olej, mleko i jajka połącz za pomocą trzepaczki z mąką i proszkiem do pieczenia. Cukier zmiel na cukier puder i dodaj do masy.
Formę wysmaruj olejem i wylej masę. Ułóż truskawki wstaw do pieca na 35 minut 170 stopni C. (grzanie dół + termoobieg).


BEZA:

- 3 białka
- 3 łyżki cukru pudru płaskie
-  3 łyżki wiórków kokosowych

Ubij białka na sztywną pianę dodaj cukier i dalej ubijaj na wysokich obrotach, dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj delikatnie masę.

Po upływie 35 minut od pieczenia ciasta otwórz piekarnik i wyłóż na ciasto pianę. Piecz kolejne 15 minut w temp 155-160 stopni C, z termoobiegiem.

Ciasto po całkowitym wystudzeniu, udekoruj truskawkami ;-)




Życzę Ci smacznego!










1 komentarz:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 32 200 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI