Idealne aromatyczne kruche ciasteczka o smaku migdałów, pomarańczy z nutą miodu. Ciasteczka dla Św. Mikołaja w tej odsłonie mogą być super alternatywą dla tradycyjnych pierniczków, do ich wykonania również używamy miodu.
Ciasteczka są bardzo aromatyczne, mają ten wyjątkowy smak zimowego, świątecznego ciasteczka ze względu właśnie na dodatki w postaci otartej skórki pomarańczy czy miodu.
Są dziecinnie proste do wykonania, możesz je przygotować z użyciem dowolnego wzoru foremki.
Ten wpis na blogu jest dla mnie dość ważny bo po prawie roku przerwy postanowiłam wrócić do jego tworzenia i dzielenia się również i tu swoimi przepisami, przede mną teraz trochę pracy bo chce nadrobić zaległości i dodać przepisy, które mogłeś oglądać do tej pory w filmach na moim Instagramie, do obserwowania, którego bardzo Cię zachęcam.
PRZEPIS
Migdałowo -pomarańczowe ciasteczka dla Św. Mikołaja
składniki:
- 200 g migdałów zmiksowanych na pył
- 200 g mąka orkiszowa
- 1 jajko L
- skórka z pomarańczy
- 110 g stopionego masła
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżki miód gryczany
- 100 g cukier kokosowy lub trzcinowy lub zwykły
Wszystkie składniki umieść w dzieży robota, zagnieć ciasto, schłodź przez 20 minut w lodówce.
Blat oprósz mąką, rozwałkuj ciasto, wytnij ciastka, przenieś na blachę i piecz.
Ciasteczka rosną więc zachowaj odstęp.
Czas pieczenia: 14 - 15 minut w nagrzanym piecu temp. 170-180 stopni, grzanie góra- dół.
Ciastka studzimy całkowicie, dopiero przekładamy do puszki metalowej, można przechowywać do 4 tygodni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.