stycznia 21, 2015

Bezglutenowe kluseczki szpinakowe z dyniową zupą!




Pysznie i kolorowo!

Do tego zdrowo !!! ;-)))





Przepyszna propozycja: kokosowo- dyniowa zupa z dyni podana z jaglanymi kluseczkami ze szpinakiem. Odważne, aromatyczne i bardzo smaczne danie! Idealne na zimowy obiad. 
Dla wszystkich miłośników szpinaków i dyni!

;-)









SKŁADNIKI:

- 4 garście świeżych liści szpinaku - posiekane
- 3 łyżki serka o smaku czosnkowym
- 2 żółtka
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 łyżki mąki ryżowej + do obtoczenia
- sól

Składniki bardzo dokładnie wymieszaj na gładką masę. Uformuj długie rolki, delikatnie odkrawaj kawałki i formuj w dłoniach na podłużne kluseczki. Wrzucamy na wrzącą wodę, woda ma się delikatnie gotować, kluseczki gotujemy około 5-7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.



SKŁADNIKI NA ZUPĘ DYNIOWĄ:

- 500 g dyni startej na tarce
- 1 ząbek czosnku
- puszka mleka kokosowego
- 1,5 łyżki pasty curry tajskiej
- chili według uznania
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 szalotki cebulki
- 400 ml wody
- curry łyżeczka

Wszystko gotujemy przez godzinę. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Gorącą zupę wylewamy na kluseczki!

MMMniammmm!!!!





PS. Smakowało? Podaj dalej! 

;-))))




4 komentarze:

  1. O pycha , faktycznie. Zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam same kluseczki, polałam tylko olejem ryżowym, i do tego cukinia usmażona w przyprawach :) te kluseczki wymiatają, pyszotka 💁

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI