KLIK @smyk_w_kuchni_blog
PRZEPIS NA FRANCUSKĄ TARTĘ
LICZY się każdy szczegół, nie pomijaj żadnych składników, nie zmieniaj proporcji ;-)
SKŁADNIKI:
- arkusz ciasta francuskiego
- 1/4 kostki sera feta
- świeża gałka muszkatołowa
- 2 szalotki
- ziemniaczki odmiany mączystej,
Ciastem wylep formę do tarty, oprósz serem feta i otartą gałką muszkatołową, poszatkowaną szalotką.
Ziemniaki wyszoruj, potnij na ultra cienkie plasterki na mandolinie, opłucz pod wodą. Odcedź na sicie.
Ułóż na tarcie.
MASA:
2 jaja i 1/2 szklanki śmietanki 36%, świeży tymianek, sól, otarta gałka muszkatołowa, możesz dodać 3 posiekane listki szałwi.
Masę wymieszaj trzepaczką i wylej na ziemniaki.
Tartę piekłam na złoty kolor, 45 minut, wysoka temp. 240 -220 stopni .Wstawiamy do gorącego pieca!
Tartę podajemy z:
- roszponką z dresingiem miodowo- musztardowym, lub miodowo- cytrynowym.
- posypaną chrustem z orzechów laskowych, w tym celu, na suchej patelni upraż laskowe, rozdrobnij je w moździerzu na mniejsze elementy, obsyp sowicie tartę chrustem z laskowych orzechów.
- podałam z creme fraiche bazyliowo - tymiankową, przepis w filmie na Instagramie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.