Najlepsze ciasto z gruszkami!
TARTA Z GRUSZKAMI!
Krzysiek kocha to ciasto i moim zdaniem, jest to najsmaczniejsze ciacho, jakie robię jesienią. Idealne kruche ciasto, soczyste i mokre gruszki i obłędna masa o smaku marcepanu i sernika.
POLECAM!
SKŁADNIKI
TARTA:
400 G MĄKI PSZENNEJ UNIWERSALNEJ
4 ŻÓŁTKA
200 G MASŁA/ MIXU
100 G CUKRU
Całość zagnieć na ciasto. Wylep dużą tortownicę.
GRUSZKI 6-8 sztuk, obierz ze skórki, wytnij środek, przetnij na pół, ułóż na cieście, może być piętrowo.
MASA MARCEPANOWO -SERNIKOWA
4 białka
2 żółtka
250 g serka śmietankowego/ ricotty
150 g cukru pudru
100 g mąki migdałowej (czyli zmielonych na pył migdałów)
Całość zmiksuj dokładnie
Wykonanie:
Zalej gruszki, wstaw do pieca.
U mnie 70 minut temp. 175-185 stopni C, grzanie góra- dół.
Ciasto studzimy przez noc całkowicie.
Możesz oprószyć cukrem pudrem.
Obłęd!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.