Pyszne, lekkie i o dobrym rozkładzie makroskładników. FIT ciasto ucierane z żurawiną.
Wiele jest przepisów na ciasta w dietetycznej wersji, ale dość długo szukałam idealnych proporcji na takiego ucierańca, w formie filmu możecie ciasto zobaczyć na moim Instagramie, polecam!
Ciasto ma dużą zawartość białka, a niską zawartość węglowodanów. Jest pyszne a jedna porcja to trzy duże plastry ciasta- wiem, ja tez kocham jeść ciasto! ;-)
Całą masę prawidłowo skomponowanych posiłków bez niedoborów, znajdziesz w moich dwóch FIT EBOOKACH!
SKŁADNIKI:
4 JAJA L
1 PUSZKA CIECIORKI (240G NETTO DODAJEMY WRAZ Z ZALEWĄ!)
1/2 SZKLANKI ERYTRYTOLU
80 G MĄKI KUKURYDZIANEJ
ŁYŻECZKA SODY
ŁYŻECZKA PRZYPRAWY DO PIERNIKA
30 G ODŻYWKI BIAŁKOWEJ O SMAKU CZEKOLADOWYM
130 G ŻURAWINY ŚWIEŻEJ
Jaja ubijam na najwyższych obrotach, mają być sztywne i puszyste, dodaj erytrytol -możesz zmielić na puder, ubijaj dalej, dodaj mąkę, wymieszaj, dodaj sodę i przyprawę, wymieszaj.
Całą zawartość puszki z cieciorką zmiksuj długo i bardzo dokładnie (!).
Dodaj do ciasta, wymieszaj, wylej na formę z nieprzywierającą powłoką, dodaj żurawinę na wierzch.
Piekłam godzinę 175 stopni góra - dół.
Studzimy kompletnie.
Gotowe! Otrzymasz 4 wielkie porcje
1 porcja to 3 grube plastry
1 porcja 281 kcal, 19,6 Białka, 9,5g Tłuszczu, 25,5 g Węglowodany
O akurat ciasto z żurawiną bardzo lubię.
OdpowiedzUsuń