Szybki pomysł na sezonowe śniadanie- omlet z kurkami z patelni.
Zrobisz go w kilka minut.
Na patelni na maśle i oliwie, podsmażamy wcześniej oczyszczone kurki, możesz dodać odrobinę cebulki, ale moim zdaniem cebula tutaj zabije kompletnie smak grzybów i zdominuje danie, odradzam. Lepszym rozwiązaniem będzie dodatek szczypiorku.
Do podsmażonych kurek dodaje mieszankę włoskich przypraw: suszone pomidory, oregano, bazylia, czosnek, te zioła kupuje zazwyczaj w tk maxxie, mają super smak i smakują obłędnie. Dodaje łyżkę świeżego szczypiorku, garść bazylii.
Dwa duże wiejskie jaja, rozbijam i mieszam widelcem w miseczce aż staną się luźne, wylewam na kurki, układam na wierzch kawałki mozzarelli, przykrywam pokrywką i smażę 2 minuty to już max.
Z omletem jest dokładnie tak jak z jajecznicą, jedni lubią kiedy na wierzchu jest jeszcze troszkę luźny, a inni preferują całkowicie ścięty.
Wykładam na talerz, wystarczy, że go zsuniesz z patelni, dodaje szczypiorek, świeżą bazylię, zioła włoskie i świeżą czarną truflę (trufle kupisz online lub w dużych marketach dla gastronomii ).
Pyszne i proste!
Polecam serdecznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.