maja 24, 2022

Zapiekany dorsz - przepyszny i prosty przepis na rybę!

pieczony dorsz

Ryby jem codziennie, bardzo lubię  kilku względów są niskokaloryczne, są super źródłem białka, sycące i przygotowanie dań z ich udziałem wymaga dosłownie chwili.

Dzisiaj przepis na rybę zapiekaną na patelni w piekarniku, jest to ryb, która po przygotowaniu jest soczysta i aromatyczna. Najczęstszym błędem przy pieczeniu ryb jest zbyt długi czas pieczenia, ryba to bardzo delikatne mięso i wymaga dosłownie chwili obróbki. 

Białe ryby takie jak dorsz, mintaj, miruna, dorada są to ryby o niskiej zawartości tłuszczu, przez co jeszcze łatwiej je przesuszyć. Dlatego warto przygotowywać je w formie zapiekanej, dzięki czemu dodatkowo nawilżamy mięso.
Super sprawdzi się połączenie maślanki i jaj, maślanka ma niesamowite właściwości spulchniające i nawilżające.
Pamiętaj, że świeża ryba to też zawsze o niebo lepszy wybór od mrożonych filetów.

To danie możesz wykonać z dowolną rybą.






ZAPIEKANA RYBA

- 5-6 filetów białej ryby; dorsz/ mintaj
- czosnek 3-4 ząbki
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie łyżka masła
- sól morska
- papryka słodka wędzona
- koperek, bazylia, natka pietruszki
- 4 jaja L lub 6 jaj M
- 220 ml maślanki

Formy wysmaruj oliwą, dodaj filety z ryby, jaja zmiksuj z maślanką w blenderze, zalej filety, posyp przyprawami wstaw do gorącego pieca temp. 220 stopni C, czas 10- 12 minut, w zależności od wielkości foremek.
Podawaj z ziołami i śmietaną.


dorsz z pieca



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI