Pieczone i chrupiące warzywa, to bez wątpienia coś co, każdy z nas zjada ze smakiem. Dzieliłam się z Wami, już wieloma przepisami na frytki z batatów czy ziemniaków, dzisiaj przychodzę z extra pomysłem na chrupiące pieczone marchewki, ziemniaki i bataty.
Bataty są super chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, kremowe w środku.
Koniecznie zróbcie sobie to danie w domu.
Co jest ważne?
- jeśli wybierzesz ziemniaki, postaw na odmianę mączystą o żółtym miąższu, białe ziemniaki są kruche i nie będą się nadać do pieczenia
- bataty wybierz te duże amerykańskie, są o niebo lepsze
- marchewka, ja stawiam zawsze na młode i jędrne marchewki, dzięki czemu mają sporą ilość wody w sobie, dzięki temu po upieczeniu są rewelacyjne
SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIECZONYCH CHRUPIĄCYCH WARZYW
- 1-2 duże bataty
- ziemniaki odmiany mączystej (6-7sztuk)
- młode marchewki (pęczek)
- oliwa z oliwek, 3 - 4 łyżki
- 3/4 szklanki płatków kukurydzianych
- 3/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 3 szczypty cynamonu
- 2 szczypty mielonej kolendry
- sól
- 2-4 łyżki sezamu
Warzywa obierz ze skórki, potnij na małe kawałki, zanurz w zimnej/lodowatej wodzie na 30- 50 min.
Przecedź przez durszlak, wymieszaj z w/w składnikami, umieść na blaszce i piecz w temp. 220 stopni C przez 30 - 40minut w zależności od tego, jakie grube kawałki pokroiłeś.
Pieczenie dół- góra lub termoobieg wtedy czas skróć o 5 - 10 minut.
Całość podawaj z sosem czosnkowym, pomidorowym lub czymś białkowym -mięso, ryba itd.
Ja podałam z przepyszną zapiekanką rybną.
Przepis kolejny post- polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.