lutego 01, 2022

Orzechowe medaliony z bakłażana, potrawka z soczewicy i hummus! Pyszne danie!


Przepis na to pyszne danie, prezentowałam Wam już na moim Instagramie, ale dzisiaj zostawiam go i tutaj, aby nie zginął.
Danie jest przepyszne polecam!



1. HUMMUS:

- 1 puszka/ słoik ciecierzycy gotowanej na parze
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 do 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżki pasty tahinii
- sól/ przyprawa zatar + oliwa do podania hummusu

Składniki miksujemy na gładki krem, powinien być puszysty jak ubita bita śmietana, pamiętaj aby nie wylewać wody z ciecierzycy, dodawaj ją stopniowo gdy będziesz miksował hummus.


2. MEDALIONY Z BAKŁAŻANA W PANIERCE Z ORZECHÓW LASKOWYCH

- 1- 2 bakłażany

Umyj potnij na plastry, posól i pozostaw na 30 min. Bakłażany umyj pod bieżącą wodą.

Panierka:

1/2 szklanki orzechów laskowych

zmiksuj na proszek i dodaj pozostałe składniki:

2 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
czosnek suszony (nie to nie jest granulowany!)
3 łyżki białego sezamu
przyprawy: u mnie to papryka słodka z Piemontu, kumin)

Bakłażany panierujemy w jajku ( ja używam samych żółtek tylko) i panierce, smażymy na złoty kolor.


3. POTRAWKA Z SOCZEWICĄ:

- kasza ( możesz użyć komosy ryżowej, kaszy bulgur, kuskusu)
- szklanka soczewicy czerwonej
- 1 cebula czerwona
- 1/4 fenkuł
- czosnek, kumin
- oliwa lub masło (1-2 łyżki)
- śliwki wędzone suszone
- plaster imbiru
- 1/2 puszki mleczka kokosowego (możesz zastąpić zwykłym mlekiem lub śmietaną)
- sól/ chili/ słodka lub pikantna papryka z Piemontu

Całość umieść w garnku żeliwnym, przykryj pokrywką, dodaj wodę i duś aż całość się ugotuje i będzie idealnie sypka, ilość wody warto kontrolować co 10 minut.
Całość gotujemy około 35 min.

Danie możesz podawać na wiele sposobów, ja podaje potrawkę z medalionami, hummusem w towarzystwie czegoś zielonego np. rukoli lub szpinaku, kiełków rzodkiewki.
Całość posyp natką pietruszki lub kolendry.


Pasta z awokado: 1 dojrzałe awokado, sok z 1/6 cytryny, trochę soli, miksuję blenderem i gotowe.







 

3 komentarze:

  1. Doskonały zestaw! Oprócz pasty z awokado (wciąż nie mogę się do niego przekonać) wszystko tutaj wygląda więcej niż pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI