stycznia 25, 2022

Przepyszne danie jednogarnkowe: Soczewica, bataty i kalafior w mleczku kokosowym!


Przepyszne danie jednogarnkowe w postaci potrawki z zielonej soczewicy z kalafiorem, kukurydzą w obłędnym sosie na bazie mleczka kokosowego. Uwielbiam takie smaki zimą!

Takie posiłki mają wiele zalet:

- robimy je bardzo szybko, są więc idealne dla zapracowanych,

- są pożywne i sycące,

- potrawka jest daniem bezmięsnym, ale wierz mi na słowo, że z powodu dodania do niej strączków zaspokoi gusta nawet największych mięsożerców,

- danie jest idealne dla dorosłych i dzieci, jest zdrowe i niskokaloryczne, a przy tym pełne warzyw

- kokosowa potrawka z soczewicą to również ciekawy sposób na przemycenie strączków do naszej diety,

- ten posiłek możesz podawać na wiele sposobów: dodając większą ilość płynu otrzymasz posiłek w formie gęstej i pożywnej zupy, podając ją z kaszą lub ryżem, otrzymasz tradycyjny obiad, a na spotkanie ze znajomymi, wystarczy, że podgrzejesz pitę lub tortillę w piecu i masz pyszną gotową kolację,

- dlaczego warto jeść takie posiłki zimą? Mają jedną bardzo ważną cechę: rozgrzewają nas od środka, dzięki użyciu takich przypraw jak chili czy kolendra. Dość łatwo możemy też „przemycić” do tego typu dań świeże zioła: kolendrę, oregano, natkę pietruszki czy bazylię.

- szukasz innych inspiracji na szybkie i proste dania, a może wręcz przeciwnie ,lubisz eksperymentować w kuchni? Zajrzyj na stronę przepisy.pl gdzie znajdziesz wiele różnych ciekawych propozycji

 

Jak wykonać takie danie?

Bardzo prosto, ja używam do tego typu dań naczynia żeliwnego emaliowanego, które utrzymuje bardzo długo temperaturę, dzięki czemu i dania ze strączkami super się w nim gotują. Wszystkie składniki umieszczam w garnku, dodaję płyny, przykrywam pokrywką i gotuję 25-30 minut. Co około 10 minut podnoszę pokrywkę i zaglądam czy czasem nie trzeba dodać wody. W momencie kiedy strączki są miękkie, danie jest gotowe!

 Życzę Ci smacznego!






soczewica z mleczkiem kokosowym

 post we współpracy

2 komentarze:

  1. W przepisie nie ma passaty pomidorowej, widziałam na instagramie że dodawałaś ;) wyszło pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI