Przepyszne danie jednogarnkowe w postaci potrawki z
zielonej soczewicy z kalafiorem, kukurydzą w obłędnym sosie na bazie mleczka
kokosowego. Uwielbiam takie smaki zimą!
Takie posiłki mają wiele zalet:
- robimy je bardzo szybko, są więc idealne dla zapracowanych,
- są pożywne i sycące,
- potrawka jest daniem bezmięsnym, ale wierz mi na słowo, że
z powodu dodania do niej strączków zaspokoi gusta nawet największych
mięsożerców,
- danie jest idealne dla dorosłych i dzieci, jest zdrowe i
niskokaloryczne, a przy tym pełne warzyw
- kokosowa potrawka z soczewicą to również ciekawy sposób na
przemycenie strączków do naszej diety,
- ten posiłek możesz podawać na wiele sposobów: dodając
większą ilość płynu otrzymasz posiłek w formie gęstej i pożywnej zupy, podając
ją z kaszą lub ryżem, otrzymasz tradycyjny obiad, a na spotkanie ze znajomymi,
wystarczy, że podgrzejesz pitę lub tortillę w piecu i masz pyszną gotową
kolację,
- dlaczego warto jeść takie posiłki zimą? Mają jedną bardzo
ważną cechę: rozgrzewają nas od środka, dzięki użyciu takich przypraw jak chili
czy kolendra. Dość łatwo możemy też „przemycić” do tego typu dań świeże zioła:
kolendrę, oregano, natkę pietruszki czy bazylię.
- szukasz innych inspiracji na szybkie i proste dania, a
może wręcz przeciwnie ,lubisz eksperymentować w kuchni? Zajrzyj na stronę przepisy.pl
gdzie znajdziesz wiele różnych ciekawych propozycji
Jak wykonać takie danie?
Bardzo prosto, ja używam do tego typu dań naczynia żeliwnego
emaliowanego, które utrzymuje bardzo długo temperaturę, dzięki czemu i dania ze
strączkami super się w nim gotują. Wszystkie składniki umieszczam w garnku,
dodaję płyny, przykrywam pokrywką i gotuję 25-30 minut. Co około 10 minut
podnoszę pokrywkę i zaglądam czy czasem nie trzeba dodać wody. W momencie kiedy
strączki są miękkie, danie jest gotowe!
post we współpracy
Wygląda rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma passaty pomidorowej, widziałam na instagramie że dodawałaś ;) wyszło pyszne!
OdpowiedzUsuń