PRZEPIS NA SERNIK Z CHAŁWĄ NA CIASTECZKOWYM SPODZIE:
spód:
- 600 g kruchych ciasteczek
- 160 g stopionego masła
Ciastka zmiksuj w blenderze na pył, dodaj stopione masło, zagnieć dłońmi.
Wylep spód dużej lub średniej tortownicy.
MASA SEROWA:
- 1kg sera (polecam ser Wieluń, Mój ulubiony)
- 165 g żółtek
- 1 jajko
- 1 do 1,5 szklanki cukru ( w zależności jak lubisz słodkie ciasta)
- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym (43 - 45g)
- 120 g chałwy waniliowej
Całość zmiksuj dość krótko w blenderze na jednolita masę.
Masę wylej na spód.
Wstaw do pieca.
pieczemy: pierwsze 30 minut 180 °C, kolejną godzinę 160°C, grzanie góra- dół.
Kiedy czas się skończy wyłącz piekarnik, nie otwieraj od razu drzwiczek, tylko po około 5-10 minutach, uchyl je aby deliakatnie wyrównała się temp. w piekarniku.
Sernik całkowicie studzimy, najlepiej przez noc lub zimą na balkon ;-), przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Przepyszny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.