stycznia 15, 2022

Pieczona kaczka z pomarańczami, imbirem, wędzoną śliwką i świeżym tymiankiem! Najlepsza!

 


Ostatnio sobie uświadomiłam, że tyle przepisów pokazuje Wam na swoim IG stories i one giną, mija doba i znikają w czeluściach internetu. 
Co raz rzadziej dodaje tutaj na bloga przepisy, dlaczego? Bo to bardzo procochłonne, najpierw muszę zrobić zdjęcia- to już bardzo często jest niemożliwe, bo jest ciemno, a zdjęcia robię tylko przy naturlanym świetle, następnie te zdjęcia muszę obrobić, potem napisać tekst, i tak schodzi mi nie mniej niż 3-4 godziny nad jednym postem.
Wy tu zaglądacie, co widzę w statystykach, ale skrajnie rzadko zostawiacie komentarz, nawet cokolwiek napisane pod postem dodaje chęci i motywacji do działania.
Zatem jeśli tu zaglądasz korzystasz z moich wpisów to pamiętaj zostawić ślad po sobie!
Uwierz mi to powoduje, że ja chce tu publikować częściej.

A teraz przepis PETARDA!

Takiej kaczki nie zjesz w restauracji, to jest kaczka marzenie!
Niesamowity smak!
A jaki sos!
O losie jedyny! Korzystaj!

SKŁADNIKI:

- Kaczka
- 2 x pomarancz
- ziemniaki żółte
- 3 x ząbek czosnku
- 6 cm kawałek imbiru
- 10 śliwek suszonych wędzonych dymem
- sok z 1 całej pomarańczy
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- 60 g masła
- 2 chlusty wina czerwonego (u mnie Dark Horse)
- sos sojowy 1,5 łyżki
- sos LEA & PERRINS Worcestershire sauce
- syrop z agawy
- czarna marchewka (opcjonalnie, możesz zastąpić zwykłą)
- goździki łyżeczka

Kaczkę umyj, osusz.
Na dno naczynia żeliwnego, ułóż pocięte w plastry ziemniaki i czosnek, ułóż kaczkę.
Sparz 2 pomarańcze i obierz ze skórki, jednego potnij na ósemki, ułóż w naczyniu.
Dodaj marchew, do środka do kaczki włóż cały imbir, goździki, 1/2 pomarańczy.
Całość polej syropem z agawy/ lub miodem i sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy.
Do kaczki do środka włóż kilka gałązek tymianku.
Całość wstaw na 20 min do pieca 230 stopni C, grzanie dół i góra.
Zmniejsz temp do 180 i piecz 2 godziny, co jakiś czas polewaj sosem z naczynia.

Po upieczeniu.
wyjmij kaczkę na półmisek wraz z wszystkimi warzywami.
Sos w naczyniu stawiamy na ogień i mocno odparowujemy, dodaj masło, wino, rozmaryn, Tymianek, sos sojowy i worcestershire, całość redukujemy aż uzyskamy jednolitą gładką emulsje o przepięknym ciemnym kolorze.

Kaczkę podawaj z warzywami i sosem!
Obłęd!




2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI