JAK zrobić tort?
Byż może jeszcze nigdy nie robiłaś/ robiłeś tortu, dzisiaj krok po kroku pokaże Ci jak wykonać tort.
Jeśli wolisz oglądać film na moi kanale na IG w wyróżnionej relacji TORT znajdziesz film krok po kroku.
Najpierw wypiecz biszkopt - przepis na BISZKOPT znajdziesz na moim blogu.
Krem do biszkoptu wykonujemy na bazie serka mascarpone i śmietany 36%
Moja tortownica ma średnicę 21 cm
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g serka mascarpone
- 750 ml śmietany 36%
- cukier puder wedle uznania ja dodaje 4 -5 czubatych łyżek.
Serek i śmietanę ( ważne muszą być z lodówki mocno schłodzone, co najmniej przez 6 godzin!) ubijamy na puch w misie blendera razem. Kiedy masa jest gotowa dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę.
Biszkopt na tort nasączamy zawsze ponczem, w innym przypadku tort byłby suchy - nie ma nic gorszego, jak suchy tort!
PONCZ:
- szklanka przegotowanej wody
- sok z 1 cytryny/pomarańczy
- 80 -90 ml wódki cytrynówki lub pomarańczowej
- można też poncz posłodzić 2 łyżkami cukru - ja nie słodzę, bo dla mnie już biszkopt jest dość słodki!
Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty, krojąc go nożem.
Blat, który był na samej górze idzie na spód tortu.
Nasączamy tort, za pomocą pędzelka lub butelką z dziubkiem.
Nakładamy 1/3 kremu, dodajemy np. dżem - smak pomarańcz, mandarynka, jeżyna, jagoda, to jaki lubisz, u mnie jeżyna i borówka.
Nasączamy blat, przykrywamy ponownie nasączamy blat z wierzchu, znowu nakładamy porcje kremu + dżem, nasączamy blat, ponownie górę, ostatnią porcję kremu dajemy na górę i boki dookoła tortu.
Na wierzch układamy mandarynki, świeżą żurawinę i posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe!
Tort przechowujemy zawsze w lodówce.
Oczywiście do tortu możesz dodać dowolne owoce i wsad ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.