FIT SZARLOTKA Z TARTYCH JABŁEK
To ciasto okazało si totalnym hitem na moim Instagramie: https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/
Jest ultra pyszna!
Jest ultra szybka!
Zagości na stałe w Twoim menu.
PRZEPIS:
- 6 dużych jabłek
- 150 g kaszy jaglanej
- 6-7 łyżek mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- słodziło: erytrytol/ ksylitol 2łyżki
JAKO KRUSZONKA
- 50-70 g migdałów wedle uznania
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Kasze jaglaną zmiel w młynku na pył.
W/w składniki dokładanie wymieszaj i ugnieć mocno w formie do pieczenia np. takiej na tarty lub w zwykłej tortownicy.
Migdały zmiel na pył lub użyj mąki migdałowej, posyp wierzch szarlotki.
Ciasto odstaw na 25 minut i potem piecz.
Pieczemy 40-45 minut, góra- dół, 185 stopni C.
W wersji nie fit możesz dodać 70 g startego na tarce zimnego masła!
Jabłecznik wygląda bardzo pysznie muszę spróbować. Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuń