października 16, 2021

STRUCLA DROŻDŻOWA Z MALINAMI


Drożdżowa strucla ze świeżymi malinami.


Drożdżowe ciasta, to moja największa miłość, kocham je wypiekać. Ta drożdżowa strucla z totalnie nieprzyzwoitą ilością malin, skradnie Wasze serca. Do jej przygotowania użyłam tak dużą ilość świeżych malin, że wcale nie byłam pewna czy mi się to ciasto uda, a tutaj nie dość, że się udało to wyszło fenomenalne! Ciasto, nigdzie nie nasiąkło od ilości malin, dlaczego dowiecie się w dalszej części wpisu. 
Jeszcze ciepłe strucle polałam lukrem, dzięki czemu zachowują one długo świeżość.
Polecam!


CIASTO:

SKŁADNIKI:
900 g mąki pszennej typ 480
+ około 100g do podsypywania na blat itd.
- 4 jajka rozmiar L
- dwie łyżki drożdży instant (18-20 gram)
200 g mleka 3,2%
75 g masła
0,5 do 0,75 szklanki cukru (w zależności jak bardzo lubisz słodkie ciasta)

Mąkę 900 g wymieszaj z drożdżami.
Mleko i masło umieść w rondelku i stop masło. Wystudź całość, ma być letnie ale nie moze być gorące!
Wszystkie składniki umieść w misie i wyrabiaj ciasto.

Robotem: 20 minut, prędkość 4, KitchenAid Artisan
Ręcznie: wyrabiaj energicznie ciasto 10 minut, odstaw na 15 minut i ponownie wyrabiaj ciasto 10-15 min.

Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.

Przyszykuj dwie formy podłużne tzw. keksówki lub 3 mniejsze prostokątne takie jak na chlebek razowy.

Formy wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto podziel na 2 lub 3 części.
Każdą rozwałkuj na blat ciasta, ciasto oprósz mąką, dzięki temu maliny nie zamoczą ciasta, posyp malinami i cukrem trzcinowym lub kokosowym, na 1 struclę posypuje maliny 3-4 łyżkami cukru.
Ciasto rolujemy, w rulon.
Rulon przetnij na pół wzdłuż i zapleć jak warkocz.
Umieść w blaszce i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Pieczemy godzinę.
Temp. 180 stopni C.
Pierwsze 35 minut dół, potem termoobieg.
Po upieczeniu kiedy wystygną ale będą jeszcze lekko ciepłe polej lukrem.

Lukier: zmiel cukier na pył, dodaj sok z cytryny, aż masa będzie lejąca się, polej strucle drożdżowe z malinami. Możesz dodatkowo posypać płatkami migdałów!

Smacznego!











 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI