przepis na te bułeczki znajdziesz na moim profilu na IG https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/
Dodatkowo zostawiam tutaj:
ciasto:
600 g maki pszennej typ 480 + plus do podsypywania
3 jajka
100 g masła
cukier waniliowy
1/2 szkl. cukru
200 ml mleka
7-8 g drożdży instant
Z w/w składników wyrabiam ciasto robotem KitchenAid 20 min na prędkości 4
Ciasto odstawiam na 1,5 h do wyrośniecia
Ciasto dzielę na 8-9 kawałków, każdy będzie 1 bułką
budyn:
- 65 g proszku budyniowego o smaku wanilia/śmietanka
- 500 ml mleka
- duża kopiasta łyżka masła
- cukier jeśli budyn bez cukru (1-2łyż)
Budyń gotujemy.
Kruszonka:
140 g mąki, 35 g masła, 85 g cukru
Wymieszaj całość, kruszonka po zagnieceniu ma tworzyć kulę i się kruszyć .
Ciasto na bułeczkę uformuj jak pizzę, nałóż krem budyniowy, po 2 śliwki bez pestki, kruszonkę.
Bułki odstaw do wyrośnięcia na 25-35 mint.
Pieczemy 170-180 stopni, góra- dół, czas 25-35 minut w zależności od piekarnika.
Obłędne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.