września 24, 2021

NAJLEPSZE DRODŻÓWKI Z BUDYNIEM, ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ










przepis na te bułeczki znajdziesz na moim profilu na IG https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/


Dodatkowo zostawiam tutaj:

ciasto:

600 g maki pszennej typ 480 + plus do podsypywania

3 jajka

100 g masła

cukier waniliowy

1/2 szkl. cukru

200 ml mleka

7-8 g drożdży instant 


Z w/w składników wyrabiam ciasto robotem KitchenAid 20 min na prędkości 4

Ciasto odstawiam na 1,5 h do wyrośniecia

Ciasto dzielę na 8-9 kawałków, każdy będzie 1 bułką


budyn:

- 65 g proszku budyniowego o smaku wanilia/śmietanka

- 500 ml mleka 

- duża kopiasta łyżka masła

- cukier jeśli budyn bez cukru (1-2łyż)


Budyń gotujemy.


Kruszonka:

140 g mąki, 35 g masła, 85 g cukru

Wymieszaj całość, kruszonka po zagnieceniu ma tworzyć kulę i się kruszyć .


Ciasto na bułeczkę uformuj jak pizzę, nałóż krem budyniowy, po 2 śliwki bez pestki, kruszonkę.


Bułki odstaw do wyrośnięcia na 25-35 mint.

Pieczemy 170-180 stopni, góra- dół, czas 25-35 minut w zależności od piekarnika.

Obłędne!


drożdżówki

drozdzowki z budyniem, sliwkami

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI