PRZEPIS NA ROLLSY Z ORZECHAMI LASKOWYMI I DŻEMEM FIGOWYM
CIASTO:
550 g mąki pszennej typ 480
- 3 jaja M
- 50 g miękkiego masła
- 215 g mleka
- 6 łyżek cukru
- łyżka drożdży instant (7-8 gram)
Ciasto wyrabiam 20 min robotem Kitchen Aid na poziomie 4
Przykrywam i odstawiam na 1 do 2 h do wyrośnięcia.
Ciasto wałkuje na jak największy prostokąt.
NADZIENIE
- szkl. orzechów laskowych zmielonych
- 100 g masła
- 200 ml dżemu figowego
- 3 łyż. cukru kokosowego
- łyżka cynamonu
Na patelni na maśle przesmaż orzechy i cynamon, dodaj dżem.
Prostokąt ciasta smaruj nadzieniem, rolluj, potnij na bułeczki, ułóż w formie dość luźno i odstaw na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piecz na jasnozłoty kolor u mnie 170-180 stopni, góra- dół, czas 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.