września 15, 2021

NAJLEPSZA KRUCHA TARTA Z JABŁKAMI


PYSZNA KRUCHA TARTA z jabłkami, to ciasto również można nazwać po prostu szarlotką lub jabłecznikiem, wszystko zależy w jakiej formie go zrobisz.
Polecam jest to idealne ciasto kruche.
Do tarty z jabłkami użyłam również pigwy, która zrobiła niesamowitą robotę, to połączenia smaku słodkiego i kwaśnego, skrajnie maślanego aromatu dało niesamowity efekt, polecam każdemu z Was!


przepis na kruchą tartę z jabłkami i pigwą

ciasto kruche:
200 g zimnego masła
3/4 szkl cukru
2 jaja
550 g mąki pszennej typ 480
łyżeczka proszku do pieczenia

Masło umieść w misie robota i ucieraj, kiedy zmięknie i będzie kremowe, dodaj cukier dalej ucierając, dodaj jajka, ucieraj. Dodaj suche składniki, całość ucieramy aż masa się połączy w jednolite ciasto. Ciasto przełóż do torebki foliowej i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Wylep dużą formę lub dużą tortownicę, 2/3 częściami ciasta. Wyłóż przygotowane ciasto, dodaj ciasto na wierzch i piecz.

Jabłka:
- 6-8 sztuk jabłek
- 1/2 pigwy
- 1/3 do 1/2 szklanki cukru w zależności jak lubisz słodkie
 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Jabłka obierz, potnij w drobniutką kostkę, dodaj cukier i skrobię.

Temp. pieczenia 180 stopni C, czas 40 do 50 minut w zależności od piekarnika.
Grzanie: dół i góra, lub termoobieg.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI