grudnia 12, 2020

Bezowy tort choinka na Święta!

tort na święta

 

Tort na święta Bożego Narodzenia, powinien smakować każdemu i robić wrażenie nie tylko ze względu na smak, ale i na wygląd, w końcu Święta są raz w roku. Zastanawiałam się nad wypiekiem, który absolutnie zawsze wszyscy chętnie jedzą i taki jest właśnie ten tort bezowy w kształcie choinki.

Waniliowo- migdałowy tort bezowy z prawdziwą Wanilią z Wysp Pacyfiku i naturalnym ekstraktem z Migdała z Maroka, łączy ze sobą smak słodki i kwaśny. Blaty bezowe są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie piankowe w środku. Całość przełamałam kwaśnym smakiem domowej porzeczkowej konfitury.

Przygotowanie takiego tortu jest proste, choć receptura może wydać Ci się pracochłonna, jednak wierz mi na słowo, że to ciasto robi się bardzo szybko i sprawnie.

Zachęcam do wypróbowania!




PRZEPIS

Blaty bezowe:

- 6 białek

- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej

- łyżeczka soku z cytryny

- 380 g cukru (zmiel w młynku na cukier puder)

Wykonanie:

W szklanej, suchej misie wbij 6 białek z jaj rozmiaru L, dodaj szczyptę soli i ubijaj na najwyższych obrotach na sztywną pianę, dalej ubijając dodawaj cukier. Ubij na sztywną pianę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj całość.

Nagrzej piekarnik do temp. 150 stopni C, grzanie dół plus termoobieg lub sam termoobieg.

Na blaszce ułóż papier do pieczenia.

Na papierze uformuj dwa blaty, jeden większy drugi mniejszy. U mnie to kształt płatków śniegu.

Wstaw bezy do piekarnika i piecz 5 minut w temp. 150 °C, kolejne 2 godziny i 20 minut w temp. 100°C. Blaszkę wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

 

KREM:

- 500 g serka mascarpone

- 500 g śmietanki 36%

- 1 laska Wanilii z Wysp Pacyfiku DR.OETKER

- ½ buteleczki naturalnego ekstraktu z Migdała z MarokaDR.OETKER

- 2 łyżki cukru pudru

- 8 łyżek konfitury z czarnej porzeczki/ wiśni / borówki lub pomarańczy

Wykonanie:

Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj partiami mascarpone i dalej ubijaj. Dodaj naturalny ekstrakt z Migdała z Maroko, ziarenka z laski Wanilii z Wysp Pacyfiku, cukier puder, całość ubijaj przez 30 sekund.

Część kremu (około połowę- wedle uznania) połącz z konfiturą, przełóż kremem blaty. Jasny krem użyj na sam wierzch.

Tort przechowujemy w lodówce.

Tort możesz udekorować obtoczoną w cukrze żurawiną lub pomarańczą, lub pozostawić w podstawowej wersji. 



Blaty bezowe możesz wykonać w kolorze zielonym, dodając barwnika do bezy, ja uwielbiam biały kolor bezy, dlatego zostawiam blaty białe, a dodaje kolorowy krem, który powstaje na bazie konfitury.

 Po więcej inspiracji zapraszam na     https://wszystkiegoslodkiego.pl/

Życzę smacznego!



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI