Tort na święta Bożego Narodzenia, powinien smakować każdemu
i robić wrażenie nie tylko ze względu na smak, ale i na wygląd, w końcu Święta
są raz w roku. Zastanawiałam się nad wypiekiem, który absolutnie zawsze wszyscy
chętnie jedzą i taki jest właśnie ten tort bezowy w kształcie choinki.
Waniliowo- migdałowy tort bezowy z prawdziwą Wanilią z Wysp
Pacyfiku i naturalnym ekstraktem z Migdała z Maroka, łączy ze sobą smak słodki
i kwaśny. Blaty bezowe są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie piankowe w środku.
Całość przełamałam kwaśnym smakiem domowej porzeczkowej konfitury.
Przygotowanie takiego tortu jest proste, choć receptura może
wydać Ci się pracochłonna, jednak wierz mi na słowo, że to ciasto robi się
bardzo szybko i sprawnie.
Zachęcam do wypróbowania!
PRZEPIS
Blaty bezowe:
- 6 białek
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny
- 380 g cukru (zmiel w młynku na cukier puder)
Wykonanie:
W szklanej, suchej misie wbij 6 białek z jaj rozmiaru L,
dodaj szczyptę soli i ubijaj na najwyższych obrotach na sztywną pianę, dalej
ubijając dodawaj cukier. Ubij na sztywną pianę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj
całość.
Nagrzej piekarnik do temp. 150 stopni C, grzanie dół plus
termoobieg lub sam termoobieg.
Na blaszce ułóż papier do pieczenia.
Na papierze uformuj dwa blaty, jeden większy drugi mniejszy.
U mnie to kształt płatków śniegu.
Wstaw bezy do piekarnika i piecz 5 minut w temp. 150 °C,
kolejne 2 godziny i 20 minut w temp. 100°C. Blaszkę wyjmij z pieca i pozostaw
do całkowitego wystudzenia.
KREM:
- 500 g serka mascarpone
- 500 g śmietanki 36%
- 1 laska Wanilii z Wysp Pacyfiku DR.OETKER
- ½ buteleczki naturalnego ekstraktu z Migdała z MarokaDR.OETKER
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 łyżek konfitury z czarnej porzeczki/ wiśni / borówki lub
pomarańczy
Wykonanie:
Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj partiami mascarpone i
dalej ubijaj. Dodaj naturalny ekstrakt z Migdała z Maroko, ziarenka z laski
Wanilii z Wysp Pacyfiku, cukier puder, całość ubijaj przez 30 sekund.
Część kremu (około połowę- wedle uznania) połącz z konfiturą,
przełóż kremem blaty. Jasny krem użyj na sam wierzch.
Tort przechowujemy w lodówce.
Tort możesz udekorować obtoczoną w cukrze żurawiną lub
pomarańczą, lub pozostawić w podstawowej wersji.
Blaty bezowe możesz wykonać w kolorze zielonym, dodając barwnika
do bezy, ja uwielbiam biały kolor bezy, dlatego zostawiam blaty białe, a dodaje
kolorowy krem, który powstaje na bazie konfitury.
Po więcej inspiracji zapraszam na https://wszystkiegoslodkiego.
Życzę smacznego!
Po co ten cukier mielić, przecież można dodać drobny ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort ;)
OdpowiedzUsuń