grudnia 13, 2020

Drożdżowa chałka z pomarańczą. Chałka na świąteczne śniadanie!

chałka na święta, święta bożego narodzenia,


Maślana i bardzo aromatyczna chałka, idealna na świąteczne śniadanie, zachowuje idealną świeżość przez dwa dni. Chałka pachnie obłędnie, to zapach cytrusów i pomarańczy, skojarzył mi się od razu z podróżą do Włoch, jak wyjęłam ją z pieca.
Poczułam aromat mandarynek w Apulii. Coś wspaniałego, niesamowity miąższ chałki, jest długo świeża, nie jest sucha- tzn. nie ma wysuszonego miąższu. 
Do zrobienia chałki użyłam skórkę pomarańczową i żółtka, aby ciasto, jak najdłużej zachowało świeżość. Ważna jest również technika wyrobienia ciasta, wszystko opisałam poniżej. Ciasto na tą chałkę jest bardzo proste, polecam. 
Czemu zawdzięcza jeszcze ten cudny aromat - użyłam do tego wypieku również cukru brązowego i ekstraktu cytrynowego, całość dała świetny efekt!

Polecam każdemu, myślę, że na świąteczne śniadanie w pidżamie, będzie idealna!

WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:




Przepis na świąteczną pomarańczową chałkę

składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 480
- 6 g drożdży instant
- 75 g cukru brązowego
- 60 g masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 70 g mleka krowie lub kokosowe
- 50 g skórki pomarańczowej do ciasta i 50 g skórki pomarańczowej na wierzch
- łyżka ekstraktu z cytryny z Sycylii

ponadto:
- 1 białko i cukier puder na lukier
- żółtko i 2 łyżki śmietany lub mleka do posmarowania chałki przed pieczeniem


Wykonanie:

W dzieży robota umieść mąkę, drożdże, cukier, jajko, ekstrakt, żółtko, letnie mleko, stopione - letnie ale nie gorące masło. 
Całość wyrabiaj przez 4 minuty na prędkości 4, ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut. 
Ciasto ponownie wyrabiaj robotem z hakiem na prędkości 4 przez 12 do 15 minut.
Pod koniec na ostatnią minutkę dodaj skórkę z pomarańczy.
Ciasto odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmij z misy, podziel na dwie części, z każdej z nich zrobisz chałkę.

Część na jedną chałkę podziel na trzy i zapleć warkocz.
Lub podziel na 4 części, z czego z trzech zapleć warkocz i ułóż go na tym jednym kawałku, dzięki czemu Twoja chałka będzie wysoka.
Kawałki ciasta na chałkę roluj w dłoniach tak, aby środek był gruby, a końce cienkie.

Chałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 15 -20 minut.
Żółtko i śmietankę, wymieszaj w filiżance, posmaruj wyrośnięte chałki i piecz w piecu.
Temp. 170-180 °C, czas 28 -35 minut, pieczemy na złoty kolor.

Przygotuj lukier, jedno białko, umieść w miseczce dodaj około 1/2 szklanki cukru pudru, całość wymieszaj, możesz dodać łyżeczkę lub łyżkę soku z cytryny.

Upieczone chałki z pieca, wyjmij na kratkę i daj im odparować 12 -15 minut.
Po tym czasie polej lukrem i posyp skórką z pomarańczy. Dzięki temu zamkniemy wilgoć w cieście i chałka będzie długo świeża.

Polecam, pyszne!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI