grudnia 10, 2020

Pomysły na świąteczne jadalne prezenty! Słodkie Łączy! Syrop do kawy - XMAS COFFEE, świąteczna granola!

Prezenty jadalne, święta,


Prezenty na Święta, szczególnie te podarki, które przygotowujemy samodzielnie dla bliskich, są wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju, dlaczego? Bo w ich przygotowanie wkładamy serce, poświęcamy czas i myślimy o tych, których kochamy. Słodkie łączy- każdy z nas lubi dostawać i dawać coś słodkiego, coś pysznego i coś magicznego. Wraz z marką Diamant, przygotowałam dla Was dwa pomysły na jadalne prezenty dla rodziny, ale również dla samego siebie, warto je przygotować.

Są przepyszne i mogą być cudownymi, grudniowymi umilaczami. Mój pierwszy pomysł to świąteczna granola. Granolę możesz przygotować na wiele różnych sposób, każdy ją lubi i myślę, że taki prezent będzie idealny dla dzieci, ale również na dorosłej części rodziny.

Zajrzyjcie też na www.zima.slodkielaczy.pl – znalazłam tam mnóstwo fajnych inspiracji – nie tylko kulinarnych, ale i dekoracyjnych! Są też super pomysły na prezenty dla najbliższych.

Przygotowując domową świąteczną granolę możesz użyć np.

- płatków owsianych, żytnich, orkiszowych, gryczanych

- różne orzechy: nerkowca, laskowe, włoskie, makadamia czy pekan

- rodzynki

- suszoną żurawinę

- suszone morele

- daktyle

- ziarna słonecznika

- migdały

- pestki dyni

- nasiona chia

- czekoladę

- przyprawy takie jak: cynamon, kardamon, anyż mielony czy mielone goździki

Co użyjesz do przygotowania swojej granoli, pozostawiam Ci do wyboru, można ją przygotować np. bardziej orzechową, bakaliową lub czekoladową. Jeśli lubisz na słodko, możesz dodać cukier trzcinowy Diamant – najlepiej Dark Muscovado o karmelowym smaku i zapachu.

Przepis i sposób wykonania na moją świąteczną granolę o zapachu karmelu zdradzam Ci poniżej. Jedno jest pewne, do słoika z granolą włóż piernika, odda on cudowny aromat i będzie miłą niespodzianką dla obdarowanego, kiedy postanowi otworzyć słoik przy przygotowaniu śniadania!

 

 


ŚWIĄTECZNA GRANOLA PRZEPIS:

 

- 3 szklanki płatków owsianych górskich

- 1/3 szklanki cukru pudru DIAMANT

- 2-3 garście ziaren słonecznika

- 2 garście orzechów ziemnych

- ¾ szklanki nasion chia

- ¾ szklanki daktyli bez pestek

- ¾ szklanki moreli

- ¾ szklanki fig suszonych

- 2 szczypty soli

- przyprawy: cynamon ½ łyżeczki, kardamon ¼ łyżeczki, zmielony anyż ¼ łyżeczki

- 2 szczypty gałki muszkatołowej

- 150ml oleju kokosowego

 

W rondelku stop cukier na jasnozłoty karmel, zestaw z ognia, dodaj olej kokosowy i całość wymieszaj. Dodaj przyprawy.

Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki, całość zalewamy sosem z rondelka.

Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.

Formę do zapiekania lub blaszkę, wyłóż papierem do pieczenia, wysyp zawartość miski i całość zapiekaj przez 18-20 minut w temp. 190°C, grzanie termoobieg. Po 10 minutach przemieszaj łyżką granolę w piekarniku.

Granolę wyjmij i poczekaj aż całkowicie ostygnie.

Dopiero wtedy przełóż do słoików, ukryj w nich pierniczek.

Słoiczek przyozdob wstążką, możesz dodać napis wykonany na wytłaczarce.

 

Wskazówka: jeśli do granoli chcesz dodać czekoladę, dodajemy ją już po upieczeniu granoli. 











Drugim pomysłem na jadalny świąteczny prezent może być przecudowny, przepyszny i najlepszy na świecie syrop do kawy- XMAS COFFEE.

Jest obłędny w smaku i jestem przekonana, że zostanie z Wami na długie miesiące, a po przepis będzie wracać bardzo często!

W buteleczce zamykamy cały aromat świątecznych smaków i zapachów, coś magicznego w połączeniu z kawą lub z gorącą herbatą przenosi nas od razu w klimat Świąt. Jestem pewna, że Wasi bliscy bardzo się ucieszą!

 

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNY DOMOWY SYROP DO KAWY- XMAS COFFEE

 

Składniki:

 

- 300 g cukru pudru DIAMANT o smaku waniliowym (oddaje fantastyczny aromat, sprawdźcie!)

- 400 ml wody

- 5 gwizdek anyżu

- 1 pomarańcz

- 3 laski cynamonu

- łyżka goździków

- laska wanilii

- ziarna kardamonu

- łyżeczka kakao

 

W rondelku stop cukier Diamant na karmel – uważaj aby nie przypalić karmelu.

Zdejmij z ognia i dodaj ostrożnie, przyprawy, wodę. Wyparz pomarańcza, dodaj wyciśnięty sok i skórę z pomarańczy. Całość gotuj, masa powinna cały czas się intensywnie gotować i pienić.

Gotujemy co jakiś czas mieszając aż płyn zredukuje się o 50 %.

Przez sitko przelej syrop do ozdobnej buteleczki.

Przypraw nie wyrzucaj, możesz ich użyć ponownie do przygotowania syropu.

Syrop jest gęsty, bardzo aromatyczny i jest idealnym prezentem dla każdego miłośnika kawy lub herbaty!


 

 

 

 
















 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI